Uz osobne dokumente zelena karta je najvažnija

Ako ste odlučili godišnji odmor provesti negdje u inozemstvu, a pri tom putujete osobnim automobilom, nije na odmet provjeriti neke sitnice i činjenice prije odlaska. Veliki dio vozača ne razmišlja o tome da bi umjesto ugodnog i zanimljivog putovanja mogli doživjeti prometnu nesreću i sve neugodnosti koje za sobom vuče incident izvan granica Lijepe naše.

Nažalost, i s takvim mogućnostima treba računati. Stoga je HUO (Hrvatski ured za osiguranje) pripremio naputak kako bi barem u dijelu koji se odnosi na osiguranje koliko-toliko pomogao, piše portal SlobodnaDalmacija.hr.

Prije odlaska na put vjerojatno ne treba podsjećati da vozač i njegovi suputnici moraju uzeti dokumente (putovnicu, vozačku i prometnu dozvolu) provjerivši prethodno njihovu valjanost, zatim provjeriti obveznu opremu kao i ispravnost automobila. Pri tom treba ukazati na neke posebnosti koje ljudi često previde, a na koje treba obratiti pozornost kako bi se kasnije izbjegle moguće komplikacije.

Dakle, važno je:

1. Uzeti zelenu kartu osiguranja – iako ovaj dokument za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije odnosno Europskoga gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein, Norveška) te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske formalno nije potreban jer prema posebnim međunarodnim sporazumima službena hrvatska registracijska oznaka u ovim državama zamjenjuje zelenu kartu – preporučujemo da je ipak uzmete sa sobom jer će vam koristiti u slučaju prometne nesreće.

2. Zelena karta je potrebna i za laku prikolicu – bez obzira što po postojećim propisima lake prikolice ne podliježu obvezi registracije. Predlog je da se prikolica (kamp-prikolica, prikolica za stanovanje i sl.) osigura kod osiguratelja policom dobrovoljnog osiguranja od automobilske odgovornosti te zatraži izdavanje zelene karte.

3. Provjerite valjanost zelene karte – nije li slučajno istekla te je li ispravno ispunjena (npr. pogrešno uneseni ili ispravljeni podaci o registracijskoj oznaci mogu imati za posljedicu nepriznavanje zelene karte).

4. Provjerite je li na stražnjem dijelu vozila imate međunarodnu oznaku HR – koja mora biti propisane veličine (175 x 115 mm). U slučaju da nemate međunarodnu oznaku, možete imati probleme oko ulaska, čak i vraćanja natrag, u stranu državu odnosno plaćanje kazne.

5. Provjerite jeste li uzeli “Europsko izvješće o nesreći”. Ovaj obrazac dobiva se uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti pri posljednjem produženju registracije vozila.

6. Uzeti Međunarodnu vozačku dozvolu (za pojedine zemlje nije potrebna – a detaljnije informacije mogu se dobiti u Hrvatskom autoklubu).

7. “Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu” – potrebna je ako u inozemstvo putujete tuđim vozilom, a možete je dobiti također u Hrvatskom autoklubu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije