Putujete na odmor autom? Savjetujemo na što trebate pripaziti

Dolazi udarni turistički vikend, a s njime i uobičajene gužve na cestama prema moru. Na što treba paziti kad se na odmor putuje autom?

Prometna pravila izvan Hrvatske

Putujete li izvan naših granica, raspitajte se o prometnim propisima u toj zemlji. Prije svega, na stražnjem dijelu automobila morate imati oznaku HR. Ograničenja brzine razlikuju se od zemlje do zemlje. Primjerice, u naseljima je u zapadnoj Europi ograničenje ponegdje i 30 km/h, dok na njemačkim autocestama nema ograničenja. Isto vrijedi i za dopuštenu koncentraciju alkohola.

U nekim državama poput Mađarske i Češke kažnjivo je sve iznad 0,0 promila, u susjednim državama Srbiji i Crnoj Gori 0,3 promila, a u nekim državama poput Ujedinjenog Kraljevstva i Malte 0,8 promila.

U nekim je zemljama za telefoniranje i tipkanje dok vozite kazna jako visoka. Ne zaboravite da se na Cipru, u Irskoj, na Malti i u Ujedinjenom Kraljevstvu vozi lijevom stranom.

Provjera auta prije puta


Bez obzira što ste obavili redovan servis, provjerite stanje automobila prije putovanja. Vrlo je važan tlak u gumama jer, ako gume nisu dovoljno napumpane, produžuje se put kočenja, slabije je prianjanje i upravljivost, a gume se i brže troše te je potrošnja goriva veća.

Provjerite rade li vam sva svjetla i po potrebi promijenite žaruljice te tekućine, prije svega rashladnu, čiji nedostatak može prouzročiti privremenu neupotrebljivost automobila. Ne zaboravite ni tekućinu za stakla, metlice brisača…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije