Kontrolirajte i mijenjajte na vrijeme

Raznolikost motora s unutarnjim izgaranjem u današnjem svijetu automobila veća je nego ikad prije, pa uz sveprisutne četverocilindraše, možemo birati između onih s dva, tri, pet, šest, osam, 10 ili 12 cilindara te brojnih raspona obujma, od ispod jedne do preko osam litara.

No, premda ih dijele brojevi cilindra, radni obujmi, konjske snage i okretni momenti, postoji nešto što ih sve spaja ili, bolje rečeno, podmazuje – motorno ulje.

Ono je neophodno za funkcioniranje motora s unutarnjim izgaranjem. Osim što podmazuje dijelove motora i time smanjuje trenje, motorno ulje odvodi dio topline nastale izgaranjem goriva u cilindrima, pomaže održavanju kompresije i čistoće motora te štiti od korozije.

Zbog svega navedenog, ali i činjenice da svako ulje ima određen radni vijek te nakon nekog vremena gubi prvotna svojstva, redovna i pravodobna izmjena ulja ključna je za dugovječnost, pouzdanost i zdrav životni vijek svakog motora.

Kako biste znali kada je vrijeme da zamijenite motorno ulje u automobilu, provjerite propisane intervale izmjene u servisnoj knjižici ili uputstvima za korištenje vašeg automobila.

Generalno je pravilo da se motorno ulje i filtar ulja kod modernih benzinaca i dizelaša mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara. Iako su donedavno mnogi mehaničari savjetovali da se izmjene ulja rade češće, moderna sintetička ulja, kakva koristi većina novijih automobila, toliko su kvalitetna i trajna da za skraćivanje propisanih intervala nema potrebe.

Iako izmjena ulja u motoru načelno nije zahtjevan zahvat, ako ne pripadate manjini vozača s mehaničarskim sklonostima izmjenu je najbolje prepustiti mehaničaru ili ovlaštenom servisu.

Izmjena ulja nije ni skupa ni dugotrajna, a ako želite dodatno uštedjeti, kod jednog od većih prodavatelja autodijelova prethodno sami možete kupiti odgovarajuće ulje i filtar. Ako vozite noviji automobil s važećim tvorničkim jamstvom, izmjenu motornog ulja i filtra obavite u ovlaštenom servisu, kako ne biste riskirali poništenje garancije.


Redovno kontrolirajte razinu ulja

Razinu ulja treba redovno provjeravati. Pritom pazite da je automobil parkiran na ravnoj površini te da je motor hladan ili da je već nekoliko sati ugašen kako bi se ulje odlilo u karter, odnosno spremnik. Zatim izvucite mjernu šipku, obrišite ju krpom ili papirnatom maramicom i vratite u kućište.

Kada ju ponovno izvučete, razina ulja trebala bi biti između položaja “min” i “max”. Mnogi moderni automobili u sklopu putnog računala imaju pokazivač razine ulja u motoru, no ručna provjera uvijek je najsigurnija, stoga redovito, a osobito prije kretanja na dulje putovanje, provjerite aktualno stanje. Povećana potrošnja ulja može upućivati na potencijalne probleme s motorom.


Sintetika je najbolja

Motorna ulja dijele se na tri vrste. Mineralna ulja uglavnom se koriste u motorima starijih automobila, te zahtijevaju češće izmjene. Polusintetička ulja pružaju znatno bolja svojstva podmazivanja, učinkovitiju zaštitu od trošenja pokretnih dijelova motora te omogućuju puno dulje intervale izmjene.

Sintetička ulja smatraju se najboljima, jer bolje i brže podmazuju pokretne dijelove motora, omogućuju učinkovitije zagrijavanje na niskim temperaturama, pridonose smanjenju potrošnje goriva i vrhunski štite od trošenja i nakupina taloga čađe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije