Što se to događa s novim registarskim pločicama?

Nove pločice, kažete… Pa, MUP je od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. provelo javnu raspravu u vezi izgleda novih registarskih pločica. Stručne službe Ministarstva potom su izvršile analizu pristiglih prijedloga, no još uvijek nema zaključka.

Znate, želimo temeljito razmotriti mišljenje javnosti, ali i struke… Pitate li MUP ima li što s novim registarskim pločicama, dobit ćete ovakav odgovor. Znači, puno riječi, umjesto da kratko napišu – nema ništa.

A to je čista katastrofa, jer su stručne službe potrošile mjesece kako bi analizirale zaprimljene prijedloge, čiji se broj, ako se ne varamo, zaustavio na nevjerojatnih 471. A sav taj kreativni trud građana, dizajnerskih stručnjaka, pa i spomenutih stručnih službi, ništa ne vrijedi.

Naime, niti jedan od 471 prijedloga nije dovoljno dobar za MUP, pa upravo planiraju raspisati javni natječaj za dizajn novih registracija.

Znači, agonija se nastavlja, jer nakon javne rasprave i mjeseci proučavanja prijedloga, slijedi javni natječaj. Koji bi isto mogao završiti havarijom, obzirom da MUP još ne zna želi li zadržati postojeća registracijska područja ili imati kombinaciju slova i brojeva nevezanih uz grad gdje je vozilo registrirano.

A to prilično usmjerava moguću tipografiju, pa sudionici natječaja neće samo morati brinuti za dizajn, nego i čitati misli. Iako u Ministarstvu vjeruju da će posao biti gotov do 2015., lako se može dogoditi da od pristiglih radova opet niti jedan ne zadovolji…

Šteta, jer bilo bi lijepo imati EU registraciju s plavim lijevim rubom i 12 žutih zvjezdica, iako prema Uredbi o priznavanju razlikovnih oznaka država članica ne postoji obveza uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici. Čisto da više ne moramo lijepiti HR naljepnicu na auto, bez kojih u inozemstvu slijedi kazna.

Priznati dizajneri Boris Ljubičić i Nikola Đurek osmislili su rješenje koje koristi motiv kockica te imaju podršku grafičkih stručnjaka no, problem je što njihovo rješenje uključuje i postojeća registracijska područja, a MUP je bliže odluci da ih makne s pločica.

A MUP je svoje prijedloge, koji baš nisu legli javnosti, pokazao još 11. prosinca 2013. i od tada tapka u mjestu, a rok za nove pločice pomiče se sa sredine 2014. na početak 2015. No, to je samo još jedan dokaz da se osmišljavanje novih registracija pretvorila u nevjerojatnu agoniju, kojoj se ne nazire kraj.

Koliko god Uredba o priznavanju razlikovnih oznaka država članica ne propisivala obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici, većina država članica EU ima registarske oznake s plavim lijevim rubom i 12 žutih zvjezdica koje označavaju pripadnost Uniji, a ispod toga oznaku države.

Pa tako i Hrvatska može ispod zvjezdica staviti oznaku HR, čime bi se izbjegla potreba za naljepnicom s međunarodnom oznakom države (bijela podloga, u crnom krugu oznaka HR) na stražnjem dijelu vozila koju prema Bečkoj konvenciji o prometu na cestama mora imati svako vozilo koje napušta Hrvatsku, piše Autoklub.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije