Oni se i dan danas proizvode

Fiat Uno se u Italiji proizvodio do 1995., a kod nas se na tržištu mogao naći do početka 21. stoljeća. Međutim, i danas, 31 godinu nakon njegova predstavljanja, ovaj model se još proizvodi i prodaje u Južnoj Americi kao Fiat Mille.

Naravno, osim imena, promijenili su se i dizajnerski detalji te unutrašnjost, no u osnovi je to onaj isti automobil koji je osvajao europu osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Takvih primjera ima mnogo. Primjerice Lada Samara, koja je već gotovo iščeznula s naših cesta, u Rusiji i danas spada među najprodavanije automobile. Posljednji redizajn napravljen je 2004., no i ova Samara je, iza malo osvježenog lica, u osnovi isti automobil predstavljen još davne 1984. godine.

U Rusiji nalazimo još neke već pomalo zaboravljene modele. Najbolji primjer je Daewoo Nexia. U Hrvatskoj se prestala prodavati još 1998., u međuvremenu je nestala i marka Daewoo, no u Rusiji je ovaj automobil još među 25 najprodavanijih modela.

Proizvodi se u Uzbekistanu, a temelji se na tehnologiji Opela Kadetta iz 1984. godine. Još jedna zanimljivost iz Rusije. Modeli koji su tek nedavno završili europsku karijeru, Logan i Logan MCV prve generacije, ondje se još proizvode. Limuzina se prodaje s Renaultovim znakom na maski, dok se prostrani karavan zove Lada Largus.

I neki Francuzi su očito besmrtni. Sjećamo se Renaulta 4 i Spačeka koji su trajali desetljećima, a danas njihovu ulogu preuzima jedan Peugeot. Naime, model 405 jedan je od najpopularnijih automobila u Iranu. I on je blago redizajniran i prilagođen vožnji po tamošnjim lošim cestama tako da je podignut od podloge.

Najimpresivniju tradiciju dugovječnosti ipak imaju auti iz VW-a. 
Buba se nije dala šest desetljeća, Golf I se u Južnoafričkoj Republici proizvodio do prije nekoliko godina, a kombi T2 iz 1967. godine u Brazilu sve do početka ove godine. VW modeli s najviše staža su trenutačno Golf IV iz Brazila i Bora iz Argentine (na naslovnoj slici članka).

Kod nas najdulji staž ima neuništiva Lada Niva. Ovaj automobil se proizvodi još od davne 1977. godine, piše portal 24sata.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije