Naknada za CO2 obračunavat će se prema prijeđenim kilometrima

Od jeseni bi na snazi trebala biti nova regulativa koja će utvrđivati naknade na emisije CO2 koje se plaćaju pri registraciji vozila. Ministarstvo zaštite okoliša ovih će dana pustiti u javnu raspravu novi prijedlog uredbe, a očekuje se da će nakon jednomjesečne javne rasprave prijedlog ići na Vladu.

Vrijeme za prilagodbu vjerojatno će potom tražiti tvrtke poput Centra za vozila Hrvatske, u čijem je vlasništvu većina stanica za tehnički pregled, zbog prilagođavanja softvera. Procjenjuje se da će prema novom obračunu 52 posto vlasnika automobila plaćati manje naknade, a koje su sada gotovo jednake za sva osobna vozila i prosječno su oko 90 kuna. Intencija je Ministarstva da utvrdi pravedniji način naplate posebne naknade za okoliš za vozila na motorni pogon.

– Naknada će se obračunavati sukladno stvarnoj razini onečišćenja – tko više onečišćuje, više i plaća. Novi obračun temeljit će se na emisiji ugljikova dioksida i broju prijeđenih kilometara, što dosad nije bio slučaj i zbog čega su i mali i veliki zagađivači plaćali gotovo isto.

Naknada se dosad obračunavala prema kategoriji vozila, vrsti i snazi motora, starosti vozila – kažu u MZOIP-u. Novi izračun odnosit će se na vozila kategorije M1 (osobna vozila do najviše osam sjedala), koja čine 76% broja registriranih vozila u RH.

Iz Ministarstva ističu da se nije diralo u ekološke naknade za gospodarska vozila jer se nije željelo dodatno pogoršavati tržišnu poziciju prijevoznika. U idućem razdoblju trebala bi biti donesena i uredba koja će regulirati dodatne povlastice za vlasnike plinskih, električnih i hibridnih vozila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije