Najbolji svjedok nakon sudara

Premda zapravo može snimati što god želite, osnovna funkcija Garminove Dash Cam 20 kamere je zabilježiti eventualne prometne nezgode kako bi vozaču kasnije pomogla rasvijetliti okolnosti koje su dovele do nje, piše portal Autoklub.hr.

Posebno popularne u Rusiji, ovakve se kamere polako, ali sigurno šire i na ostala tržišta, pa ih sve češće možemo vidjeti i kod hrvatskih vozača. Garmin Dash kamera visoke razlučivosti vrlo je jednostavna za upotrebu: kamera se priljepkom montira na vjetrobransko staklo te je nakon odabira željene kakvoće snimanja (1080p, 720p ili WVGA) i kalibracije senzora G-sile spremna za upotrebu.

Zanimljivo je da pritom nema potrebe brinuti o pokretanju i zaustavljanju, jer ako je kamera uključena u izvor napajanja, ona automatski – snima, i to u kontinuiranom kruženju, čuvajući novije snimke na račun starijih, na priloženu 4 GB microSD karticu (čuva od 48 minuta do 4,8 sati snimke ovisno o rezoluciji).

Memoriju je, dakako, moguće i proširivati, sve do 32 GB (u tom slučaju može pohraniti više od 38 sati snimke u najmanjoj odnosno 384 minute u najvišoj rezoluciji), no ovdje je važnije spomenuti nešto drugo.

Spomenuti senzor G-sile, naime, automatski detektira svaku neuobičajenu situaciju poput naglog kočenja ili sudara te čuva pohranjeni zapis svakog takvog događaja. Kamera, inače, ima širokokutni objektiv koji snima cijelu cestu, a osim video snimaka ima mogućnost pohranjivanja statičnih fotografija (što je zgodno za snimanje štete na samom vozilu) te audio zapisa nastalih unutar kabine. Ovu je opciju moguće isključiti, što nije loše ako baš ne želite slušati svako svoje falš pjevanje za volanom.

Snimke se mogu pregledavati odmah, na 2,3-inčnom LCD TFT zaslonu samog uređaja ili kasnije, na računalu. Zahvaljujući ugrađenom GPS prijemniku Dash Cam pohranjuje točnu poziciju i vrijeme nastanka snimke, pa je lako precizno odrediti gdje i kada se incident dogodio. Baterija bez napajanja može izdržati do jedan sat rada, ovisno o uvjetima.

Cijena Garmina Dash Cam 20 iznosi 1890 kuna, a kome je to previše može se okrenuti njezinoj mrvicu jednostavnijoj izvedbi. Pod nazivom Dash Cam 10, naime, prodaje se kamera praktički jednakih mogućnosti, ali bez GPS prijamnika, a njezina je cijena točno 300 kuna manja…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije