Apsurdni zakon: Zimska oprema obvezna do 15. travnja

Tko je ovdje lud? Odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture objavljenoj u Narodnim novinama broj 145/2013. utvrđeno je da je u Republici Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog prethodne pa do 15. travnja iduće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Tom odlukom obuhvaćeno je 840 kilometara autocesta, te 1523 kilometra državnih i županijskih cesta u što ulazi dionica autoceste A1 od Zagreba do Maslenice, te čitave dužine autocesta A2, A3, A4, A5 i A6.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3,5 tone, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Proizvođači guma jasno propisuju da se zimski pneumatici trebaju koristiti samo kada vanjska temperatura padne ispod sedam Celzijevih stupnjeva. Odnosno, preporuka je da se ljetne gume montiraju kada temperatura bude konstatno iznad sedam stupnjeva Celzijevih.

Iznad ove granice zimske gume svojom mekšom komponentom uzrokuju veću potrošnju goriva, brže se troše te, što je najgore – nude duži zaustavni put i lošije prianjaju uz podlogu u zavoju. Naravno, takvo ponašanje vozila i te kako je opasno za vozače i njihove suputnike.

Bez obzira na činjenicu da su prethodne dnevne temperature dosezale i do 20 stupnjeva Celzija, ne samo na obali nego i u kontinentalnom dijelu, policija vas može kazniti novčanom kaznom od 300 kuna i zabranom daljnjeg prometovanja ako se ne predržavate spomenutih propisa.

Dakle, ako nemate na vozilu montirane zimske gume ili ljetne s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg u prtljažniku, a vozite se spomenutim autocestama u dužini od 840 klometara, odnosno na 1523 kilometra državnih i županijskih cesta, možete biti kažnjeni. Suludo, zar ne?

U svakom slučaju, čovjek zaista ne može biti pametan. Skinuti zimske gume i montirati ljetne, pa riskirati kaznu, ili ostaviti zimske pa riskirati da zbog neadekvatnih pneumatika nedajbože završite u nekom jarku, dilema je koja ostaje u zraku.

Međutim, ipak vjerujemo da ni policijski djelatnici nisu toliko kruti u provođenju spomenutih prometnih propisa i da ipak vozači koji su već montirali ljetne gume neće biti sankcionirani, zaključuje SlobodnaDalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije