Na prometnicama više od trećine tehnički neispravnih

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalne besplatne, edukativne, sigurnosno-preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2013”. Akcija je od 25. do 30. studenog 2013. provedena na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u organizaciji HAK-a, Centra za vozila Hrvatske i stanica za tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, i to u svih 168 stanica za tehnički pregled vozila.

Ukupno je akciji pristupilo 11.583 vozila, ili 12 posto manje nego 2012., no organizatori smatraju kako je odaziv primjeren edukativno-preventivnoj akciji te ujedno pruža reprezentativne statističke podatke koje je moguće grupirati i upozoriti vozače na opasnosti.

Najviše je bilo osobnih automobila, njih 11.358, a nakon iscrpnih pregleda i obrade rezultata vidljivo je da je od ukupnog broja vozila koja su ove godine pristupila akciji, kod njih 4585 ili 39,7 posto utvrđena tehnička neispravnost.

U HAK-u komentiraju kako je ovo rezultat vrlo sličan rezultatu akcija održanih prošlih godina, te je i dalje zamjetno da stanje voznog parka u Hrvatskoj nije na osobito visokoj razini.

U sklopu M1 kategorije vozila, odnosno kod osobnih vozila, dominantne grupe pogrešaka ili tehničke neispravnosti bile su one uređaja za kočenje – na 1889 vozila, uređaja za osvjetljavanje – na 1684 vozila, ovjesa i kotača – na 931 vozilu, motora – na 657 vozila, uređaja za upravljanje – na 663 vozila i ispušnog sustava (EKO test) – na 486 vozila.

Sve ove dominantne kategorije pogrešaka zabrinjavaju jer je riječ o sklopovima koji su ključni za sigurnost vozila, odnosno vozača, putnika, ali i ostalih sudionika u prometu koji bi mogli biti kolateralne žrtva manjkavog održavanja automobila.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su akciji pristupala i vozila proizvedena 2013., njih ukupno 25, dok je najstarije vozilo bilo proizvedeno 1968. godine, dok je najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću u akciji bio starosti 11-12 godina, tj. godina proizvodnje je 2001. i 2002.

Kod većine vozila koja su sudjelovala u akciji a starija su od pet godina, utvrđeno je više različitih grešaka. Prosječna starost voznog parka naše zemlje za kategoriju osobnih automobila iznosi oko 11 godina. Također, u Hrvatskoj raste uvoz upravo automobila tih godišta, te su rezultati ove akcije jasan signal vlasnicima da nije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima.

Velika razlika u prosječnom postotnom iznosu tehnički neispravnih vozila utvrđenih na redovitim tehničkim pregledima od 21% (podatak za prvih osam mjeseci 2013. godine), u odnosu na 39,7% utvrđenih tijekom ovogodišnje akcije, upravo proizlazi iz starosne strukture vozila koja su dominantno pristupila akciji, a riječ je pretežno o starijim vozilima.

No ovo je sasvim jasno i dovoljno upozorenje da na našim cestama ima mnogo automobila koja imaju problema s tehničkom ispravnošću. U HAK-u vjeruju kako će vlasnici vozila koji su iskoristili mogućnost besplatnog tehničkog pregleda u sklopu akcije poduzeti i aktivnosti za otklanjane utvrđene tehničke neispravnosti, što je izravan doprinos povećanju sigurnosti prometa na našim cestama, prenosi Automotorisport.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije