Od 1. siječnja: Čuvajte se neplaćenih kazni

Zbog neplaćenih kazni bez registracije

Uspostavlja se registar neplaćenih novčanih kazni. Svakom građaninu koji ima neplaćene prekršajne kazne bit će do njihova plaćanja uskraćeno produljenje registracije automobila koje je obvezno svake godine, produljenje vozačke dozvole, sudjelovanje u natječaju u postupcima javne nabave, osnivanje pravnoga subjekta, otvaranje obrta ili samostalne djelatnosti, dobivanje koncesije ili subvencije… Neće se moći ni prodati automobil s prekršajnim dugovima.

Za globu plaćenu u roku od tri dana – popust

Od Nove godine kazna koja se plati u roku od tri dana po počinjenom prekršaju tretirat će se kao da je plaćena na licu mjesta, pa će onaj tko je plati u tome roku imati 50 posto popusta. Za one kojima će kazna biti poslana na kućnu adresu vrijedi rok od tri dana računajući od dana obavijesti.

Sve četiri zimske gume

Uporaba zimske opreme obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja na tzv. zimskim dionicama autocesta, državnih cesta i županijskih cesta, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Zimske dionice autocesta su A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6l, a tu ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se sve četiri iste zimske ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.

Nove registarske oznake

Sredinom godine trebale bi se uvesti nove registarske oznake vozila, a u tijeku je javna rasprava o četiri predložena izgleda budućih oznaka. Procjenjuje se da bi nove tablice bile oko 10 posto skuplje, a još nije određen ni rok u kojem bi ih građani trebali nabaviti. Vjerojatno bi se pratio rok od deset godina za zamjenu tablica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije