Gubitak ključa može stajati i do dvije tisuće kuna

Savršeno ljetovanje koje ste planirali mjesecima može se zbog sasvim banalna razloga, poput gubitka ili oštećenja ključa automobila, pretvoriti u pravu noćnu moru. Većina vozača ne razmišlja o tome, ali ako se tijekom uživanja na plaži slučajno okupate s ključem svog automobila, ili vam padne u more, ili ključ jednostavno izgubite, a zamjenski nemate, naći ćete se u velikim problemima. I to u većim što vam je automobil noviji.

Zamjenski ključ

Gotovo svi novi automobili imaju elektroničku blokadu paljenja motora koja je osnovna zaštita od krađe automobila. Taj sustav blokira paljenje motora ako je ključ izvan vozila. Pri normalnom korištenju, kada je ključ u kontaktnoj bravi ili je kod nekih automobila dovoljno da je u autu, odašiljačko-prijamna jedinica integrirana u ključ pri svakom pokretanju motora elektronici vozila šalje novi kôd.

Samo ako ključ ima odgovarajući kôd, blokada se uklanja i motor normalno starta. Dok je elektronička blokada aktivna, motor se ne može pokrenuti. Sve se lako rješava zamjenskim ključem, ali ako njega nema ili je ostao kod kuće, onda treba razmišljati o alternativnim rješenjima. U toj je situaciji najbolje i najjeftinije pričekati rezervni ključ koji vam netko može poštom poslati od kuće.

Članstvo u klubu

Druga je mogućnost da potražite lokalnog električara, ali treba imati na umu da vrlo malo električara može riješiti taj problem. Dakako, najbolje i često jedino rješenje je posjet ovlaštenom servisu.

U najboljem slučaju, ako ste član HAK-a nećete platiti vožnju do servisa (u početnom start-paketu imate besplatan jedan prijevoz godišnje, u iznosu do 2500 kuna). Ako nemate ugovor s bilo kakvom asistencijom, prijevoz do najbližeg servisa može biti jako skup. Primjerice, izgubite li ključ na Visu, prijevoz automobila do najbližeg ovlaštenog servisa u Splitu koštat će 2100 kuna.

Cijene izrade ključeva s daljinskim upravljanjem za automobile koje smo provjerili kreću se od 686,59 kuna za Škodu Octaviju do 1924,07 kuna za Volvo V40.

Procedura: Kako do novog ključa?

1. Prijevoz do servisa

Ako niste član HAK-a ili druge asistencije na cesti, prijevoz zaključana automobila do servisa može vas koštati nekoliko tisuća kuna.

2. Izrada novog ključa

Novi ključ može se izraditi prema broju šasije automobila. Ovlaštenom serviseru morate predočiti prometnu dozvolu ili neki drugi dokument.

3. Čekanje ključa

Kod nekih auta nije potrebno da auto fizički bude u servisu jer se ključ radi u tvornici. Kod nekih se čeka dva, a kod nekih više od sedam dana.

4. Kodiranje ključa

Kod većine vozila automobil mora biti u servisu kako bi se obavilo kodiranje ključa. Softver iz vozila mora se spojiti na tvornički softver.

Cijene ključeva:

Škoda Octavia – 686,59 kn

Renault Megane – 1018 kn

Seat Leon – 979,19 kn

Opel Astra – 898 kn

Volvo V40 – 1924,07 kn

Audi A4 – 939,45 kn

VW Golf – 1027,56 kn

Peugeot 308 – 720 kn

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije