Tempomat: Sve više ljudi ga koristi, a zapravo je opasan

Oni vozači koji koriste tempomat znaju koliko udobnosti i komfora on pruža na cesti. Uključiš ga na brzinu koja je dozvoljena, digneš nogu s gasa i uživancija… No, novo istraživanje je pokazalo da postoje i negativne strane tempomata.

Studija je tako pokazala da vozači koji koriste tempomat imaju manju kontrolu prilikom pretjecanja drugih vozila. Kad se ne koristi tempomat možemo učinkovitije kontrolirati smjer te imamo više vremena za reagiranje, prenosi Netmobil.hr.

Istraživanje koje je proveo francuski Centar za neurokognitivna i neuropsihološka istraživanja pokazalo je da se prilikom automatske kontrole brzine vozila, smanjuje sama pažnja vozača što ujedno smanjuje njihovu sposobnost reagiranja na opasnosti.

Na primjer, kada je tempomat uključen, vozači su pokazali smanjenu sposobnost spajanja u promet. Također će vozač prilikom pretjecanja trebati duže vrijeme da se iz pretjecajne trake preseli u sporu. Vozači prilikom korištenja tempomata imaju sporije reakcije osobito u hitnim slučajevima.

Općenito, smanjena budnost i kontrola bili su izraženiji kada je korišten tempomat nego kada se koristila papučica gasa, rekli su istraživači. Istraživanje je provedeno u 2012. u kojem je sudjelovalo devedeset muškaraca i žena, u dobi od 18 do 60 godina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije