Što se zaparavo promijenilo kod prelaska granice ulaskom u EU?

Iza Hrvatske je prvih mjesec dana u Europskoj uniji. Malo toga se, mnogi će reći, promijenilo, no čini se da su pozitivne promjene od 1. srpnja vidljive prilikom prelaska granice s nekom od zemalja koje su također članice Unije. Sa susjedima koji su ostali izvan Europske unije, prenosili su mediji proteklih tjedana, granica je otvrdnula.

Načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Sokolar ističe kako je prelazak granice sada unutar EU, odnosno sa Italijom, Mađarskom i Slovenijom, hrvatskoj policiji donio određene benefite, odnosno jednostavnu graničnu kontrolu prema građanima EU koja je, dodaje, brza i jednostavna i svodi se na provjeru identiteta osobe koja putuje.

Također je prestala obveza izdavanja tzv. kartonćića našim građanima koji su s osobnom iskaznicom putovali u spomenute tri zemlje. To je, kazao je Sokolar graničnoj policiji bio veliki posao posebno u vrijeme odlazaka na skijanje.

I dok se za hrvatske građane i građane EU granična kontrola pojednostavila i ubrzala, za građane je tzv. trećih zemalja, onih koji nisu građani EU kontrola je ostala temeljita.
Sokolar ističe kako je sa Mađarskom i Slovenijom od početka srpnja postavljena zajednička granična kontrola na 37 graničnih prijelaza što je dodatno ubrzalo prelazak granice.

Schengenska granica za dvije godine

Dakako, ovakav granični režim nije konačno stanje. Učinjeno je tek prvi korak prema ukidanju granica s Europskom unijom, točnije prema ulasku u takozvani schengenski prostor. Za to moramo obaviti opsežne pripreme i ispuniti uvjete, kaže naš sugovornik.

“Vjerujemo da te uvjete mozemo ispuniti u roku od dvije godine i da će se EU uvjeriti da vise nema potrebe za graničnom kontrolom na schengenskoj granici. Tada će Hrvatska biti nadležna za kontrolu granice EU ali i granica schengenskog prostora.”

Da pojasnimo, schengenski prostor u mnogo čemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Kada postanemo dijelom toga prostora, moći ćemo ulaziti u druge države unije i slobodno se njima kretati, bez putovnica ili osobnih iskaznica. To je prostor koji obuhvaća niz država, ali bez unutarnjih granica.

Načelnik za granice MUP-a napominje da je Hrvatska sada ipak nadležna za osiguravanje vanjske granice same Unije, piše Danas.hr.

“Sa Srbijom i Crnom Gorom je ostavljen režim prelaska granice s važećom putnom ispravom, dok je prelazak granice s Bosnom i Hercegovinom ipak malo postrožen. Građani BiH granicu prema EU mogu prelaziti samo s biometrijskom putovnicom, a ako je nemaju onda uz staru putnu ispravu moraju imati i vizu. Pitanje tzv. Neumskog koridora je posebna priča.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije