Treba li mijenjati vozačke, prometne i registarske pločice?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kreće i postupno izdavanje nove dokumentacije i novih registracijskih pločica. Nemojte se odmah prestrašiti novim troškom: zahtjev za novim dokumentima ili novim pločicama ne morate podnijeti prije datuma isteka, promjene podataka ili popunjavanja sadašnjih. Dakle, samo ako želite biti u trendu.

Vozačke dozvole

A što se sve mijenja? Najveće novosti odnose se na izgled i sadržaj vozačke dozvole, uređene direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim pravima od 19. siječnja 2013. Njome se propisuje jedinstven kartični obrazac vozačke dozvole za sve zemlje Europske unije, a u praksi to znači sljedeće: dosadašnja papirnata forma knjižice odlazi u povijest, a nova vozačka dobiva oblik kreditne kartice s mikročipom, koji će sadržavati apsolutno sve podatke o vozaču.

Važno je reći: sve sadašnje papirnate vozačke vrijede do datuma isteka ili najkasnije do 19. siječnja 2033.

Knjižice vozila

A zbog prestanka izdavanja knjižice vozila (koje niti u većini zemalja EU ne postoje) mijenjaju se i izgled i oblik prometne dozvole. Kako će ona izgledati još nije objavljeno, ali poznato je da će dobiti novi obrazac, a svi podaci iz dosadašnje knjižice vozila, poput informacija o prijašnjim vlasnicima ili mogućim odjavama, pa ponovnim prijavama vozila, biti preneseni u prometnu dozvolu.

Nove prometne automatski će se dobivati kupnjom novog vozila ili u situacijama kada se prometna i inače mora mijenjati (promjena prebivališta vlasnika, nova registracijska oznaka, drugo registracijsko područje, izgubljena, ukradena…). Sadašnje prometne, dakle, ostaju u uporabi sve do naprijed navedenih razloga za izdavanje nove ili do popunjenosti slobodnih rubrika.

Registracijske pločice

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska nije obavezna prilagođavati svoje oznake i može zadržati postojeće uz dodatak plave oznake i logotipa EU ispred oznake registracijskog područja. Ipak, i u tom segmentu se najavljuju promjene.

Veličina pločica i raspored oznaka ostali bi isti, ali promijenio bi se izgled slova i brojki, sličan njemačkom i slovenskom modelu. Neće više biti ni tankih crvenih i bijelih crta na gornjem i donjem rubu pločice, kao hrvatskih simbola. Niti pločice nećete biti obavezni mijenjati novima odmah, već nastupanjem jednog od uobičajenih razloga za zamjenu, u pravilu istovjetnog kao za prometnu dozvolu.

No, automatski ćete ih dobivati kupnjom novog vozila, a još nije poznato hoće li biti moguće na novo vozilo prenijeti staru pločicu s prijašnjeg vozila. I to nije kraj novostima: imate li na vozilu nove pločice i putujete u jednu od zemalja Europske unije, standardna crno-bijela naljepnica HR na karoseriji ili staklu više neće biti potrebna.

Mijenja je plava oznaka na samoj pločici, lijevo od prve slovne oznake. Međutim, klasična HR naljepnica i dalje će biti potrebna pri odlasku u jednu od zemalja izvan sustava Europske unije (poput BiH, Srbije…). Slična procedura pri putovanju vrijedit će i za osobne dokumente.

Putovnice će nam i dalje trebati samo pri odlasku u države izvan Unije (osim u iznimnim slučajevima kada zemlja nečlanica EU dopušta ulazak samo s iskaznicom), dok će nam za zemlje u sustavu Europske unije (osim pri ulasku u Norvešku i Lihtenštajn) biti dovoljna osobna iskaznica, ali samo ako je izdana nakon 1. siječnja 2003.

A osobnu od 10. lipnja mogu imati i osobe mlađe od 16 godina. Tog datuma počelo je i izdavanje redizajniranih osobnih iskaznica (sadrže OIB), no sve sadašnje vrijede do njihova datuma isteka.

Stiže i “Veliki brat”

S Europskom unijom stižu nam i vozačke dozvole u formi kreditne kartice s mikročipom, koji će sadržavati apsolutno sve podatke o vozaču, piše Autoklub.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije