Test ljetnih guma: Pet najboljih

Test ljetnih guma: Pet najboljih

Premda se tržište guma sve više širi, te se stalno pojavljuju nove dimenzije i marke, čini se kako je još uvijek najaktualnija ona iz kompaktne, odnosno Golf klase dimenzija 195/65 R15.

Prema testovima njemačkog Auto Bilda koji je u startu krenuo sa čak 54 pneumatika koji su na tržištu, tek njih 15 je završilo u finalnom testu pri čemu su njemački stručnjaci došli do zanimljivih zaključaka.

Tako je samo pet guma dobilo ocjenu “preporučljivo”, sedam ih je ocijenjeno kao “zadovoljavajuće”, dok se tri pneumatika “ne preporučuju” za kupnju. A da riječ nije o nebitnim i neadekvatnim rezultatima treba kazati kako su Auto Bild-ovi testovi jedni od najopsežnijih i najmjerodavnijih u gumarskoj domeni.

Od guma koje su ocijenjene oznakom “preporučljivo” nalaze se premium pneumatici proizvođača Dunlopa, Michelina i Nokiana, ali i Fulde, te što je najzanimljivije nizozemskog Vredesteina.

Riječ je o malo poznatom gumarskom brendu na našem tržištu koji u posljednje vrijeme bilježi jako dobre rezultate na testiranjima. Naime, Vredestein Sportrac 5 je pneumatik koji je u Auto Bild-ovom zahtjevnom testu zauzeo odlično peto mjesto, a cjenovno je gotovo najpovoljniji, te je samo Fulda Eco Control HP nešto malo jeftinija od nizozemskog brenda.

Prema Auto Bildu, Dunlop Sport BluResponse naučinkovitija je ljetna guma koja je preporučljiva za kupnju, a odmah do nje je Michelinova Energy Saver+ čiji je komplet od četiri pneumatika nešto skuplji od Dunlopa.

Za Dunlopovu gumu se navodi kako ima uzorne performanse u svim vremenskim uvjetima, najkraći put kočenja i nisku potrošnju goriva, dok mu je kao nedostatak navedena ograničena trajnost. Prednosti Michelinova pneumatika jesu štedljivost s uravnoteženim voznim svojstvima na mokrome i suhome, dobra udobnost i najbolja trajnost, dok se kao nedostatak navodi visoka cijena.

Fulda EcoControl HP koja se ugurala među prvih pet, te je u neku ruku svojevrsno iznenađenje, ističe se niskom cijenom, uravnoteženim učinkom i kratkim zaustavnim putovima na mokrome uz dobru trajnost, ali joj je minus blago podupravljanje.

Nokian Line je uravnotežena premium guma s izvanrednim svojstvima pri kočenju, tiha, dobre udobnosti, ali joj je minus umjerena trajnost. Malo poznati kod nas nizozemski Vredestein sa svojim Sportrackom 5 dobio je sljedeće karakteristike: stabilna vozna svojstva, kratki zaustavni putovi na mokroj stazi, nisko trošenje, dobar omjer cijene i trajnosti, dok se kao zamjerka ističe malo povišena buka kotrljanja.

Uspjeh nizozemske gumarske marke još više dobiva na težini kada se vidi da su iza njih na tablici ostali jedan Goodyear, Pirelli, Yokohama, Bridgestone ili Continental koji su za svoje ljetne pneumatike dobili tek ocjenu “zadovoljavajuće”.

Stoga, nemojte se zavarati imenima poznatih gumarskih brendova prilikom kupnje ljetnih guma, jer Vredestein je dokaz da malo poznata, doduše samo kod nas, marka pneumatika i te kako može biti kvalitetna i financijski prihvatljiva, prenosi SlobodnaDalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije