Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
DOBRO JE ZNATI Ovih 13 stvari nikad ne biste trebali ostavljati u automobilu tijekom zime
Pixabay.com/Ilustracija

Savjeti

DOBRO JE ZNATI Ovih 13 stvari nikad ne biste trebali ostavljati u automobilu tijekom zime

Od elektronike i smartphonea do jaja, lijekova i naočala, ovo je lista stvari koje je zimi najbolje ne držati u automobilima

Baš poput sunca ljeti i hladno vrijeme zimi može oštetiti dosta stvari ako ih ostavite u automobilu, posebice pri 'debljim minusima'. Zato vas portal jutarnji.hr/autoklub podsjeća što je sve 'kritično' te nemojte riskirati oštećenje, ili ugrožavati svoju sigurnost ostavljajući ovih 13 stvari u automobilu, čak ni na samo jednu noć.

Mobiteli
Već sami proizvođači mobitela u uputstvima savjetuju da ne pohranjujete svoje aparate na temperaturama ispod nule. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterija koje napajaju mobitele drastično pada kad su ostavljeni na hladnoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naočale u automobilu
Pokušajte ne ostavljati naočale u automobilu zimi, jer kao i toplina i hladnoća može utjecati na okvire stakala, a ekstremna hladnoća čak može uzrokovati i pucanje, ovisno o materijalu.

Aerosolne boce
Aerosolne limenke, poput onih koje sadrže dezodorans ili boju u spreju, ne smiju se držati u ekstremno hladnim uvjetima. Izlaganje niskoj temperaturi može destabilizirati limenke pod tlakom. Od hladnoće mogu popucati ili čak eksplodirati.

Pića
Ostavljanje pića u vozilu dulje vrijeme kada temperatura padne ispod nule često rezultira 'neredom'. Ne zaboravite ponijeti vodu, sok ili pivo u bocama iz automobila nakon posjeta trgovini.

Jaja
Ne izlažite jaja jakoj hladnoći jer se mogu smrznuti u ljusci i potom puknuti. Ako se to dogodi, bacite ih, više vam neće biti korisna, a zaradit ćete nered u automobilu.

Glazbeni instrumenti
Hladnoća, posebice ekstremna može negativno utjecati na glazbene instrumente. U najboljem slučaju, hladan zrak će uzrokovati njihov neusklađeni rad koji imaju pri ugodnijim temperaturama. U najgorem slučaju, prema američkom The Real School of Music može uzrokovati da neki instrumenti, osobito oni izrađeni od drveta čak i popucaju.

Konzervirana hrana i pića
Konzervirana roba može smrznuti i 'proširiti' baš kao sokovi i pivo u limenkama. Ovo širenje može slomiti brtvu i uzrokovati kvarenje hrane. Prema USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država) napominje da se da se 'Zamrznuta limenka može sigurno odmrznuti u hladnjaku i potom koristiti. Ako je konzervirana hrana još uvijek zamrznuta, ostavite da se netaknuta konzerva odmrzne u hladnjaku prije otvaranja. Ako proizvod ne izgleda i/ili miriše normalno, bacite ga. Nemojte ga kušati!'

Lijekovi
Lijekovi održavaju zdravlje i koriste samo ako se pravilno pohranjuju, a niske temperature mogu utjecati na neke lijekove. Posjećujete li ljekarnu u zimskim mjesecima, ne ostavljajte lijekove u autu ako ne idete odmah kući - svakako ih ponesite sobom.

Spremnik goriva na 'rezervi'
Općenito, česta vožnja na 'rezervi' nije najbolji savjet. Kod velikih hladnoća to je još je izraženije. Kako biste spriječili smrzavanje vodova za gorivo, tijekom zime neka vam spremnik automobila uvijek bude više od polovice pun.

Elektronika
Ne samo da vam elektroniku mogu ukrasti ako se ostavi u vozilu, već predmeti poput prijenosnih računala i tableta ne vole ekstremne temperature. Hladnoća može utjecati na trajanje baterije uređaja i čak oštetiti procesore.

Inzulin
Kao i kod mnogih drugih lijekova, niske temperature mogu uzrokovati gubitak učinkovitosti inzulina. Držite inzulin u ruksaku ili torbici, a ne u automobilu.

Ključevi
Nikada ne ostavljajte ključeve u autu. Oduprite se iskušenju da pokrenete motor i grijanje automobila u hladnim zimskim jutrima. Ključevi u upaljenom autu čine ga lakom metom za krađu čak i ispred kuće. Usto, u nekim državama je rad motora dok automobil stoji na mjestu zabranjen.

Na koncu opće pravilo za novac, dokumente, torbice, kreditne kartice...
U danima s manje prometa kod velikih snježnih oborina, ili olujama vjerujete kako vam je automobil pokriven snijegom siguran kao i sve u njemu. No nije tako jer manje prometa, pješaka i općenito aktivnosti na prometnicama upravo su savršeni uvjeti za lopove koji imaju više vremena za bavljenje svojim 'zanatom', a da prođu neopaženo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci