Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
TKO PLAĆA ŠTETU? Neoprezno otvaranje vrata na vozilu
Pixabay.com/Ilustracija

Zakoni i propisi

TKO PLAĆA ŠTETU? Neoprezno otvaranje vrata na vozilu

Vlasnik vozila u štetnom događaju ne odgovara za štetu po kriteriju objektivne odgovornosti jer ista nije nastala od opasne stvari

Kažu da mobitel odvlači pažnju, a što je tek sa suputnicima? Kritičan je trenutak ulaska i izlaska iz vozila. Gotovo bez iznimke ne provjeravaju sigurnu priliku za izlazak, niti gledaju u retrovizor niti preko ramena. Ne može se poreći da putnici u vozilu nakon što se stane otvaraju vrata kao da su sami na svijetu, a nisu. Znaju krvnički zveknuti vratima u obližnji stup ili susjedni parkirani automobil u nakani da otvore vrata valjda do kraja i pod pravim kutem, a o tresku kojim pojedinci znaju zatvarati vrata tako da se čitavo vozilo dobrano zatrese, ne valja ni trošiti riječi. Moguće je i da bezglavo otvore vrata u trenutku kada drugo vozilo nailazi. Nesreća, krš i lom u tili čas! Što tada? Jeste li vi kao vozač odgovorni? Hoće li se skidati s vaše police? Govorimo li o odraslim osobama, odahnite, vi ne odgovarate za njih a niti za njihovu nesmotrenosti.

Ukoliko vam se dogodilo da je putnik iz vašeg automobila neopreznim otvaranjem vrata prouzročio štetu, ne budite očajni. Dešavalo se to i drugima. Sudovi su već viđali takve slučajeve. Konkretno u predmetu Gž-548/2009-2 Županijski sud u Koprivnici konstatirao je kako je u prvostupanjskom postupku utvrđeno da je 'do štetnog događaja došlo na način da je osoba iz vozila parkiranog uz lijevi rub kolnika izlazila na način da je na brzinu otvorila desna vrata u kojem trenutku je naišlo vozilo koje je prednjom lijevom stranom udarilo u vrata parkiranog automobila zanijelo se i udarilo u desni rubnjak'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vidite kakav se scenarij može odigrati u tili čas zbog neopreznog putnika u vozilu koji glavinja na brzinu pri izlaženju iz vozila i ne gleda ništa i nikog. Sud sa zauzimanjem odgovarajućeg stajališta u tom slučaju nije imao nikakvih dvojbi te je u svojoj odluci lišio odgovornosti vozača automobila za tako nastalu nesreću i štetu konstatiravši da 'vozilo u kojem se nalazila suvozačica nije opasna stvar jer je istome u vrijeme štetnog događaja bio ugašen motor, isto se nalazilo parkirano na prostoru predviđenom za parkiranje vozila te niti na koji način nije ometalo ostale sudionike u prometu'.

Navedeno znači da predmetno vozilo po svom položaju, mjestu i drugim karakteristikama nije činilo povećanu opasnost za okolinu iz kojeg razloga bi ga valjalo nadzirati sa povećanom pažnjom. Stoga imatelj vozila u ovom štetnom događaju ne odgovara za štetu po kriteriju objektivne odgovornosti jer ista nije nastala od opasne stvari, nego je za štetu odgovorna treća osoba i to po kriteriju krivnje jer je ista neoprezno otvorila vrata automobila ne provjerivši može li to učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu'.

Što reći, za svaki slučaj ipak pripazite za njih i radi njih, vi kao vozač i gledač retrovizora i mrtvih kuteva, savjetuje portal revijahak.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!