Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
ZANIMLJIVE PROMETNE KAZNE U EUROPI Ako u Austriji bezrazložno zovete policiju na uviđaj nesreće to ćete i platiti
Pixabay.com/Ilustracija

Zakoni i propisi

ZANIMLJIVE PROMETNE KAZNE U EUROPI Ako u Austriji bezrazložno zovete policiju na uviđaj nesreće to ćete i platiti

Španjolska ima slične propise kao i mi - platite li kaznu u roku 20 dana dobit ćete 50 posto popusta

Pisali samo o neobičnim prometnim pravilima u raznim europskim i svjetskim državama, a Njemački autoklub (ADAC) prikupio ih je još pa idemo i njih spomenuti – pogotovo stoga što se odnose na europske države u koje često putujemo.

Dobijete li kaznu za nepropisno parkiranje možete je platiti u najbližem tobacco shopu. Platite odmah jer će nakon par dana kazna porasti. Padne li kiša, u Francuskoj na cestama vrijede drugačija ograničenja brzine – tamo gdje je bilo 90 km/h morate voziti 80 km/h, na autocestama umjesto 130 km/h morate voziti 110 km/h. Svojem vozačkom nagonu zapovijedite da se primiri.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Italiji su rigoroze kazne za one koji piju alkohol i voze, odnosno one koji imaju više od 1.5 promila. Kazne idu i do 6000 eura, a ovisno o težini prekršaja vozačima može biti oduzet automobil i prodan na aukciji (ako je vozač i vlasnik automobila).

Ako u Austriji pozovete policiju na uviđaj prometne nesreće, a mogli ste podatke razmijeniti sami, platit ćete kaznu od 36 eura. Ta se kazna zove ‘taksa plavog svjetla’.

Ozbiljni prometni prekršaji (vozite li 40 km/h više od ograničenja brzine) i koštajuu Švicarskoj. Kazna je oko 9300 eura. Za neki oblik cestovnog ludila (samo ga tako možemo nazvati), jurnjavu, divljanje, bijeg policiji platit ćete zatvorskom kaznom od najmanje godinu dana i zapljenom vozila. Nikomu se ne oprašta.

Španjolska ima slične propise kao i mi – platite li kaznu u roku 20 dana dobit ćete 50 posto popusta. U Španjolskoj su obavezna i dva sigurnosna trokuta u automobilu.

U Grčkoj se prometne kazne udvostručuju ako ih ne platiti u deset dana.

U Engleskoj vam parkirnu kaznu može napisati jedino osoba koja ima propisom određenu uniformu i kapu.

Izvor: revijahak.hr

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci