Velika nabava: Vlada na leasing uzima čak 1742 novih vozila

Velika nabava: Vlada na leasing uzima čak 1742 novih vozila

Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je u srijedu oglas za nabavu 1742 vozila ukupne procijenjene vrijednosti 265,5 milijuna kuna! Vozila će se nabavljati putem operativnog leasinga na razdoblje od 36, 48 i 60 mjeseci, piše Jutarnji.hr.

Prema tehničkoj specifikaciji priloženoj uz tekst natječaja nabavljaju se tri grupe vozila – osobna, terenska i gospodarska. Najviše se nabavlja osobnih vozila – ukupno 1328 čija je procijenjena vrijednost 155,7 milijuna kuna, terenskih vozila se nabavlja 142 procijenjene vrijednosti 49, 6 milijuna kuna dok je gospodarskih vozila 272 i njihova procjenjena vrijednost je 60 milijuna kuna.

Za sva je vozila određeno koliko godišnje mogu proći kilometara, te koliko koje vozilo smije prijeći kilometara tijekom trajanja leasinga.

Policijske patrole

Iako se u natječajnoj dokumentaciji ne specificira za koga su sve vozila namjenjena, prema tehničkim karakteristikama se može djelomično rekonstruirati tko će vozila koristiti. Tako je 690 vozila namijenjeno za policijske patrole, pravosudna policija dobit će 64 vozila različite izvedbe za prijevoz zatvorenika, a kupit će se i 15 vozila za prijevoz pasa itd.

Među osobnim vozilima najveći broj ih je srednje niže klase koja su, osim za policijske patrole, namjenjena za razna ministarstva kojima su istekli ugovori o najmu automobila te su ih morali vratiti. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o gomilanju novih automobila nego o zamjeni dosadašnjih unajmljenih automobila novima. Za najveći dio automobila u cijeni leasinga predviđa se i održavanje vozila.

Viša klasa

Ipak, prema tehničkoj dokumentaciji među 1742 automobila koja se nabavljaju, ističe se nabavka 20 automobila srednje više klase i dva terenska intervetna vozila (SUV). Prema tehničkoj specifikaciji automobili srednje više klase trebaju biti crne boje te uz svu serijsku opremu moraju imati dieselski motor minimalne snage 180 kW, mjenjač mora biti automatski a pogon 4×4.

Između ostalog, ovaj auto mora imati sustav prednjih i stražnjih zračnih jastuka za glavu, xenon svjetla, senzore za parkiranje sprijeda i straga i tempomat.

Državni ured, sudeći prema tehničkim specifikacijama, za osiguranje visokih dužnosnika nabavlja i 13 terenskih interventnih vozila. Od toga dva terenca će biti opremljena višom kategorijom opreme.

Dieselski motor mora biti minimalne snage 175kW, tu je i automatski mjenjač, automatski klima uređaje, xenon svjetla, senzori za parkiranje naprijed i straga. Stražnje i sva bočna stakla moraju biti zatamnjena. Osim toga na vozila moraju biti postavljene neprimjetne upozoravajuće led diode itd.

Posljednju ovako veliku nabavku automobila Vlada je odobrila u studenom 2010. godine. Tadašnja premijerka je odobrila nabavku putem leasinga 1200 novih automobila za razdoblje od 2010. do 2015. godine. Vrijednost ugovora bila je 196,4 milijuna kuna.

Tada su vozila isporučena Ministarstvu financija (157 vozila), Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (3 vozila), Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (4 vozila), MORH-u (55 vozila), MUP-u (957 vozila), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (1 vozilo), Državnoj geodetskoj upravi (6 vozila) i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (58 vozila).

Vozila za VSOA-u

Krajem prošle godine Vlada je odobrila nabavku 64 automobila za prijevoz tzv. štićenih osoba vrijednih 16 milijuna kuna. Krajem prošle godine za Oružane snage nabavljeno je 131 vozilo od čega je 113 terenskih vozila. Od tih vozila 15 osobnih automombila je nabavljeno za potrebe VSO-e. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 29 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije