Čak 70 posto roditelja ne pridržava se propisa

Čak 70 posto roditelja ne pridržava se propisa

U gotovo 70 posto slučajeva roditelji djecu prevoze automobilima u vrtić kako ne treba, odnosno neispravno. Rezultati provjere prijevoza djece koje je proveo Hrvatski autoklub tijekom siječnja u pet vrtića u Zagrebu, Osijeku i Rijeci su poražavajući, prenosi SlobodnaDalmacija.hr.

Pokazalo se kako je u 67 posto slučajeva prijevoz djece obavljen na nepropisan i opasan način. Samo 35 djece bilo je ispravno vezano, a čak 71 dijete neispravno. Djeca su ili sjedila u autosjedalicama ali nisu bila vezana, ili su prilikom vožnje sjedila na prednjim sjedalima, ili su bila vezana samo sigurnosnim pojasom koji im je prolazio uz vrat ili su stajala između dva prednja sjedala.

Neki su bili nevezani pokraj prazne dječje autosjedalice, izvijestio je Damir Novak iz HAK-a. Uobičajena roditeljska opravdanja za ovakve postupke bila su kako je vrtić blizu kuće, te je vožnja kratka i spora pa je korištenje autosjedalice nepotrebno, ili su roditelji procijenili kako je dijete najsigurnije u roditeljskom naručju ili mu je neudobno u autosjedalici.

Nažalost, roditelji nisu svjesni kako se u slučaju sudara dijete teško deset kilograma, pri brzini kretanja automobila od 50 kilometara na sat, kreće težinom čak 40 puta većom te ga je nemoguće zaštititi – osim autosjedalicom, istaknuo je Damir Novak.

Većina djece u cestovnom prometu u Hrvatskoj danas stradava u automobilima, kao putnici i u punoj kontroli svojih roditelja, a ne kao pješaci ili biciklisti, što potvrđuje i ova HAK-ova provjera, rekao je predstavnik Ravnateljstva policije Josip Mataija.

– Iako nam se opće stanje sigurnosti već četiri godine zaredom poboljšava, zabrinjavajuće je što nam djeca i dalje stradavaju kao putnici u vozilima. To je neprihvatljivo jer bi tada djeca trebala biti najsigurnija – kazao je Josip Mataija, zaključivši kako je loše ako tek policija represivnim djelovanjem navede roditelje na brigu o svojoj djeci u prometu.

Dijana Uljarević iz udruge RODA kazala je kako od 2004. udruga educira roditelje o pravilnom korištenju autosjedalica, u posljednje vrijeme i u suradnji s MUP-om, te ove godine planira proširiti suradnju i na medicinsko osoblje. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je kako, nažalost, roditelji često nisu svjesni da se skrb o djetetu odnosi i na pravilan način prijevoza djece u vozilu, što je i zakonska obveza. – Pozivam MUP da, uz prekršajne kazne roditeljima koji nepravilno prevoze djecu temeljem Zakona o sigurnosti cestovnog prometa postupaju i temeljem Obiteljskog zakona.

Prijava Centru za socijalnu skrb može se uputiti i za prekršaje koji mogu imati lakše posljedice, pa bi neodgovorni roditelji mogli dobiti i opomenu za nevezivanje djece ili nepravilno prevoženje jer je to neodgovorno ponašanje i svjesno ugrožavanje sigurnosti djeteta”, kazala je Mila Jelavić.

Pravobraniteljica za djecu istaknula je i problem pušenja u vozilu u kojem se prevozi dijete jer se s takvim ponašanjem zdravstveno šteti djeci, ali se i smanjuje koncentracija vozača u prometu, te sigurnost djece postaje upitna, slično kao kada se koriste mobiteli tijekom vožnje.

Također je pozvala roditelje da vode računa o ponašanju u prometu jer daju primjer vlastitoj djeci koja ih kopiraju. Roditelji koji se osobno pravilno ponašaju u prometu i koji su upoznali djecu s osnovnim pravilima ponašanja u prometu imaju velike šanse da će i njihova djeca tako postupati, zaključila je Mila Jelavić. Dobro je također znati kako pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik od smrtnog stradavanja dojenčadi za 71 posto, a male djece za 54 posto.

Kazna 500 kuna

Zakon o sigurnosti prometa na cestama obvezuje vozače na korištenje autosjedalica jer propisuje da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.

Također Zakon utvrđuje i kako vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od pet godina, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja, nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje. Predviđena kazna za nepoštovanje ovih odredbi je 500 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije