Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
OD 1. SVIBNJA Dolaze nove EU oznake za gume osmišljene da potrošačima pruže više informacija
Damir Špehar/PIXSELL

Novi sustav označavanja

OD 1. SVIBNJA Dolaze nove EU oznake za gume osmišljene da potrošačima pruže više informacija

Krajnji korisnici mogu pristupiti dodatnim informacijama o odabranoj gumi u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci

Od prvog svibnja ove godine mijenjaju se oznake na gumama, odnosno uvodi se novi sustav označavanja na razini Europske Unije. Ne radi se o spektakularnim promjenama, no uvođenjem revidirane Uredbe o oznakama za gume, kao i registracijske podatkovne baze (EPREL - Europski registar energetskih oznaka) te opcije dvaju novih pokazatelja performansi (prianjanje na snijegu i ledu) Europska komisija ima namjeru bolje informirati potrošače prilikom kupnje guma.

Naime, Europska Unija se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi postigli klimatsku neutralnost do 2050., a upravo smanjenje emisija CO2 iz cestovnog prometa igra glavnu ulogu u ispunjavanju tog cilja. Nova oznaka za gume omogućit će potrošačima na tlu Europske Unije da odaberu gume s učinkovitijom potrošnjom goriva, čime mogu ostvariti velike uštede, a krajnji korisnici moći će pristupati i informacijama o svojoj gumi u velikoj bazi podataka, također na razini Europske Unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I to vrlo jednostavno, skeniranjem QR koda na oznaci koji pokazuje sve vrijednosti za određenu gumu. Sve potrebne podatke i najsitnije detalje o gumi, proizvođač guma pojedinačno unosi u bazu podataka EPREL. Nova oznaka odnosi se i na klasifikaciju otpora kotrljanja i kočenja na mokrom, a razina buke, uz sitne izmjene, prikazivat će se u decibelima i označavati slovima A, B i C.

Kako piše portal jutarnji.hr/autoklub, sve gume morat će biti usklađene s novom uredbom, a na gumama koje su isporučene prije 1. svibnja 2021. sa sadašnjom oznakom ništa se ne mijenja.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!