Operite svoj automobil nakon zime

Operite svoj automobil nakon zime

Zimi se polako bliži kraj, no njene posljedice će se na automobilu vidjeti još neko vrijeme. Snijeg, blato, sol na cestama i hladnoća veliki su neprijatelji automobila, pa je dolaskom lijepog vremena kvalitetno čišćenje auta jedna od važnijih stvari.

Kako biste nakon zime spriječili propadanje automobila i pojavu hrđe, važno je s vozila ukloniti ostatke soli, blata i kamenčiće, piše Netmobil.hr.


Vanjsko pranje

Prije nego što vodom isperete prvi sloj prljavštine s automobila, provjerite ima li krupnih nečistoća na vašem autu. Ako ih ima, sami ih uklonite. Kad ste prvi put oprali auto čistom vodom, ulijte šampon u čistu vodu i uz pomoć kvalitetne pjene ćete uspjeti skinuti sve ono što je ostalo na automobilu od ove zime. S obzirom da se na tom dijelu zadržava najviše soli i nečistoća, nikako ne smijete zaboraviti na pranje podvozja vozila, što je najbolje obaviti u autopraonici.

Poliranje i nanošenje voska

Ovaj posao i nije tako lak, ali s obzirom na to da će nakon ovog tretmana vaš auto biti potpuno zaštićen od utjecaja sunca, kiše i prljavštine, vrijedi se pomučiti. Ukoliko nemate profesionalan uređaj za poliranje, dovoljno je uzeti vatu i pastu za poliranje, te kružnim pokretima ukloniti sitna površinska oštećenja.

Čišćenje unutrašnjosti

Prvo četkom očistite tepihe, usisajte podove i sjedišta, a posebnim sredstvom za plastiku očistite plastične površine. Kod pranja sjedišta koristite specijalan sprej za suho pranje, koji ujedno skida mrlje. Očistite i stakla, krov i tkaninu na vratima.

Pranje motora

Postoje dva rješenja kad je riječ o pranju motora – ili to učinimo sami ili auto odvezemo u servis na pranje automobila. Ako ste se odlučili za prvu opciju, morate nabaviti sprej za odmašćivanje, a električne instalacije treba zaštititi najlonom kako se ne bi smočile. Crijeva, filtere i plastiku pošpricajte sprejom i potom ih očistite krpom.

Dezinfekcija klime

Čišćenje klime je vrlo važna stvar. Ako ne očistite klimu, možete imati problema s bakterijama i neugodnim mirisom u automobilu. Ovaj posao je vrlo lagan i ne iziskuje mnogo vremena. U svim trgovinama autoopreme možete kupiti sprejeve za čišćenje klima-uređaja, a njihova uporaba također je vrlo jednostavna.

Poliranje farova

Farove prvo obrišite vlažnom krpom, zatim nanesite običnu pastu za zube i onda snažnim kružnim pokretima tretirajte par minuta. Vrlo brzo vratit ćete im stari sjaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije