Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
NALET VOZILA NA DIVLJAČ Država i ove godine financira policu osiguranja
T.K.

Odštete

NALET VOZILA NA DIVLJAČ Država i ove godine financira policu osiguranja

Naknada štete po ovoj polici biti će isplaćena isključivo uz uvjet da je vozač poštovao sva prometna pravila, posebno na istaknuta upozorenja da je divljač na cesti

Nalet vozilom na divljač na cesti, zna izazvati popriličnu štetu. Kako i od koga štetu nadoknaditi, a u konačnici doista i naplatiti predstavljao je velik i realan problem za mnoge vozače. Naime, naleti na divljač na našim prometnicama nisu rijetkost. Osim toga pitanje je i tko je tu na čijem terenu. Nije vam jelen prepriječio put, već je vaša cesta presjekla njegovo stanište i područje migracije, vrlo su vjerojatno životinje tu bile prije suvremenih infrastrukturnih zahvata u prostoru. 

Nitko ne spori kako je odredbama Zakona olovstvu propisana odgovornost lovoovlaštenika za štetu koju počini divljač, ako su oštećenici poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja šteta od divljači. Nema nadalje ni dvojbi kako se krajnje traumatičnim za vozača ima smatrati sraz vozila s divljači na prometnicama. Istovremeno je za lovoovlaštenika odnosno lovačka društva koja su morala iznaći poveću količinu novca za naknadu takvih šteta, to bilo krajnje financijski tegobno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima, lovoovlaštenici i oštećenici su dovedeni u nezavidni položaj. Suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama. Navedenoj situaciji nikako nije pomogla opća nezainteresiranost osiguravajućih kuća za osiguravanjem lovišta ili nametanje nerazmjerno visokih premija osiguranja. Lovačka društva su dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.

To predstavlja problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi morale izvršavanje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu. Iz tog razloga, još 2018. godine predloženo je rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Republike Hrvatske kako bi se omogućila održivost koncesija i zakupa prava lova.

Država je tu odlučila pomoći. Vlada Republike Hrvatske je i ove godine, preciznije na sjednici održanoj 28. siječnja 2021. godine, donijela Odluku na temelju koje će se iznosom od 9,9 milijuna kuna financirati polica osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine. Štetu na vozilu pokrit će tako osiguranje Hrvatskog lovačkog saveza, piše portal revijahak.hr. Naravno uvijek postoji neka zamka, ne samo za životinje već i za vozače.

Krenimo redom. Autoceste se ne smatraju dijelom lovišta. Može nadalje, doći do naknade štete po ovoj polici isključivo uz uvjet da je vozač poštovao sva prometna pravila, posebno istaknuta upozorenja da je divljač na cesti. Zašto? Zato jer  Zakon o lovstvu jasno propisuje kako za štetu nastalu naletom vozila na divljač odgovara, pazite sad, vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi. Međutim s druge strane, za štetu nastalu naletom vozila na divljač odgovara lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!