Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
PAD POTRAŽNJE ZA AUTOMOBILIMA U Hrvatskoj je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU-a
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

STATISTIKA

PAD POTRAŽNJE ZA AUTOMOBILIMA U Hrvatskoj je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU-a

U razdoblju od siječnja do studenoga u 26 zemalja EU-a registrirano je ukupno 12 milijuna novih automobila, za 25,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA

Potražnja za automobilima u EU pala je u razdoblju od siječnja do studenoga za 25 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a u Hrvatskoj je pad bio gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka, pokazuje izvješće udruženja proizvođača. U razdoblju od siječnja do studenoga u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 12 milijuna novih automobila, za 25,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA.  'U 11 mjeseci ove godine covid 19 kontinuirano snažno pritišće kumulativne rezultate svih tržišta u EU, uključujući četiri najveća', kontatiraju u udruženju.

U velikoj četvorci najviše je potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 35,3 posto, Slijedi Italija s 29 posto i Francuska s 26,9 posto. Najblaži pad bilježilo je najveće europsko tržište, ono Njemačke za 21,6 posto. U Hrvatskoj su u razdoblju od siječnja do studenoga prema ACEA-inim podacima registrirana ukupno 33.393 nova automobila, što predstavlja pad za 42,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najveći među zemljama Unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dublji pad u studenome

Novi val pandemije koronavirusa potaknuo je vlade zemalja EU-a da ponovo uvedu stroga ograničenja kako bi se suzbilo širenje zaraze, podsjeća ACEA. Rezultat je dublji pad broja registriranih novih automobila u studenome, za 12 posto, nego u studenome, kada je registrirano 7,8 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prošlom su mjesecu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirana ukupno 897.692 nova automobila, navodi ACEA. Među vodećim su tržištima Francuska i Španjolska bilježile dvoznamenkasti pad potražnje za automobilima, za 27 odnosno 18,7 posto. U Italiji potražnja je pala 8,3 a u Njemačkoj samo tri posto, bilježi udruženje. U Hrvatskoj je u studenome prema ACEA-inim podacima registrirano 2.646 novih automobila, 23,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U listopadu bilježio je gotovo isti postotni pad.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!