Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
ALKOHOL I VOŽNJA Koliko vremena nakon uzimanja alkohola treba pričekati prije upravljanja vozilom?
Josip Regović/PIXSELL

Istraživanje

ALKOHOL I VOŽNJA Koliko vremena nakon uzimanja alkohola treba pričekati prije upravljanja vozilom?

Alkoholizirani vozači sudjelovali su u čak trećini nesreća s poginulima u Hrvatskoj, no i kad se ne gledaju statistike, ne treba posebno napominjati kako alkohol i vožnje na idu u istu rečenicu

Čak i ako nije pijanstvo u pitanju, samo nekoliko pića uvelike će vam smanjiti sposobnost percepcije i brzinu reakcije. Alkohol se dugo zadržava u organizmu pa čak i ako mislite da ste se otrijeznili, jer mogu nakon burne noći vas kazniti ujutro. Ako ste pretjerali s pićem večer prije, budite sigurni da ćete i ujutro napuhati više od dozvoljenih 0,5 promila. Iako utjecaj alkohola na organizam uvelike ovisi o građi, kilama, spolu, razini stresa, količini hrane i mnogim drugim faktorima, britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect došla je do nekih zaključaka. Analizirali su konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te izdali preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića prije sjedanja za volan.

Ovo su njihovi zaključci:

Čaša vina (13.5 % alkohola)
Jedno piće – 3.5 sata
Dva pića – 7 sati
Tri pića – 10.5 sati
Četiri pića – 14 sati
Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 % alkohola)
Jedno piće – 1.5 sat
Dva pića – 3 sata
Tri pića – 4.5 sata
Četiri pića – 6 sati
Pet pića – 7.5 sati

Pivo, lager (5 % alkohola)
Jedno piće – 2.5 sata
Dva pića – 5 sati
Tri pića – 7.5 sati
Četiri pića – 10 sati
Pet pića – 12.5 sati

Nemojte računati niti na to da se možete otrijezniti raznim pripravcima. Kava će možda pomoći trenutačno, ali dugoročno ne, a pogotovo neće smanjiti razinu alkohola u krvi. Neće pomoći ni hladan tuš, trčanje ni umivanje. Može pomoći da se malo bolje osjećate, ali neće imati utjecaja na vašu sposobnost vožnje kao ni na alkotest. Ni žvakaća guma neće zamaskirati alkohol zaustavi li vas policija. Naime, nije važno kako njima mirišete nego koliko imate alkohola u dahu, piše portal oryx-asistencija.hr.

Čak i drugo jutro vas doručak neće spasiti. Mastan i obilan doručak mogu vam pomoći da se osjećate bolje, ali brzina kojom se tijelo rješava alkohola ne može se povećati. Zato, ako nemate drugog načina nego sjesti za volan nakon alkoholizirane noći, birajte laganija pića, pijte vodu u međuvremenu, jedite i svakako prestanite piti na vrijeme da se organizam ima vremena očistiti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!