Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
DEZINFICIJENS U VOZILIMA Može li se zapaliti na visokim temperaturama?
Pixabay.com/Ilustracija

Opasnost od požara

DEZINFICIJENS U VOZILIMA Može li se zapaliti na visokim temperaturama?

Da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra. Da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne su temperature više od 300 stupnjeva

Ljeto dolazi, a s njim i visoke temperature, koje u kabini vozila rastu i iznad 70 stupnjeva, ako vam je automobil parkiran na suncu. U SAD-u se upravo vodi rasprava o tome mogu li dezinficijensi na bazi alkohola (uglavnom 70-postotni) eksplodirati ili se zapaliti na visokim temperaturama. Novo normalno, odnosno pandemija koronavirusa, donijela nam je i novog najboljeg prijatelja, prozirnu bočicu tekućine za čišćenje ruku. Mnogima ona ostaje u automobilima, premda je na njoj upozorenje zapaljivosti.

U SAD-u je odjeknula poruka vatrogasne jedinice iz Western Lakesa u kojoj se navodi:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Ako držite dezinficijens u automobilu tijekom vrućih dana, izloženost suncu može stvoriti efekt pojačavanja svjetlosti kroz bocu. Također, pušite li u vozilima i nalazi li se bočica dezinficijensa blizu vatre, može se dogoditi katastrofa.

– Da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra. Da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne s temperature više od 300 stupnjeva.

Što je pouka ove priče? Dezinficijens se očigledno na suncu ne može zapaliti, ali s bilo kakvim izvorom plamena situacija bi mogla biti drukčija zbog isparavanja plinova iz bočice. Premda je vjerojatnost za takvo što niska, savjetujemo da bočicu nosite sa sobom i ne ostavljate je u automobilima. Pogotovo tijekom vrućih dana, piše portal revijahak.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!