Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
NE MOGU DO SVOJIH GUMA I Hrvatima gume 'zaglavile' u slovenskim hotelima
Marijan Sušenj/PIXSELL/Ilustracija

Posljedice koronavirusa

NE MOGU DO SVOJIH GUMA I Hrvatima gume 'zaglavile' u slovenskim hotelima

Hoteli za gume povoljniji su u Brežicama, nego u Hrvatskoj, pa su zbog 120 kuna uštede mnogi naši vozači još uvijek bez svojih ljetnih guma

U 'niskom su startu' vozači koji su zbog niže cijene čuvanja guma svoje ljetne pneumatike prije zime ostavili na čuvanju u nekom od prekograničnih, slovenskih, hotela za gume. Granice između Hrvatske i Slovenije su otvorene, ali još ne u normalnom režimu i prvih dana od otvaranja na ulazak u Hrvatsku čekalo se satima. Dosad Hrvati s gumama u Sloveniji po svoje gume nisu mogli nikako, a sada teoretski mogu no moraju se oboružati vremenom i strpljenjem. I pripremiti razlog zbog kojeg to moraju obaviti baš sada. Ili još malo pričekati, ako ne žele stajati u kilometarskim kolonama.

- Gume su mi na čuvanju u Brežicama, jer tamo tu uslugu plaćam 10 eura, a kod nas je 200 kuna. Ali, sad nisam mogao promijeniti gume. I još ne mogu - požalio nam se jedan od vozača koji je s idejom da uštedi oko 120 kuna privremeno onemogućen da zimske gume zamijeni ljetnima.

Naime, odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza te izmjenama i dopunama iste odluke od 9. svibnja hrvatskim je državljanima omogućen ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo. Za hrvatske državljane pritom se više ne provodi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska u Hrvatsku granični policajci uručuju letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.

S druge strane, Slovenija je također otvorila granice prema susjednim državama i ukinula obveznu samoizolaciju od sedam dana po povratku u zemlju, čime je olakšan prolaz Slovencima koji žele doći u Hrvatsku, bilo da u našoj zemlji imaju nekretninu, plovilo ili su pozvani na kakav poslovni sastanak. Taj je potez rezultirao povećanim brojem onih koji su pohrlili iz Slovenije u Hrvatsku, odnosno kolonama na granici. Svi su oni morali imati opravdan razlog za to, bilo privatne, bilo poslovne prirode. Iz Slovenije su objavili i da Hrvati mogu u Sloveniju, čak i bez posebnog ograničenja (ako su zdravi, bez simptoma koronavirusa, te nisu bili izvan EU više od 14 dana).

Kako bilo, preko granice se u kontroliranim uvjetima sada može, ali vozačima s ljetnim gumama na čuvanju u Sloveniji možda bi ipak bilo pametnije ne forsirati, već još malo pričekati. Ljetne gume pri višim su temperaturama sigurnije, tiše i manje se troše od zimskih, ali situacija je još daleko od normalne.

U ovim okolnostima zamjena zimskih guma ljetnima i nije nužan razlog za prelazak granice. Tim više što se i u domaćim vulkanizerskim radionicama još uvijek čeka na termin za zamjenu guma. U većini radionica koje smo kontaktirali trenutačno se na zamjenu guma čeka tjedan dana.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!