Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
HRVATSKO TRŽIŠTE GUMA Cijela zemlja kupi guma koliko i jedan Milano
Damir Špehar/PIXSELL

Kupnja guma

HRVATSKO TRŽIŠTE GUMA Cijela zemlja kupi guma koliko i jedan Milano

Domaće tržište automobilskih guma godišnje proguta 1.400.000 guma za osobna, kombi i 4x4 vozila te oko 85.000 guma za teretna plus ostala vozila

Prema službenim podacima Europoola koji bilježi gume koje su prodane ovlaštenim prodavačima, u Hrvatskoj se godišnje proda milijun i 250.000 guma, no toj brojci treba pribrojiti i paralelni uvoz europskih veletrgovaca i zastupnika automobila te proizvođače guma van EU koji nisu obuhvaćeni ovom statistikom, objašnjava Vesna Josipović iz Vulkala. No brojka od ukupno 1.400.000 prodanih guma godišnje Hrvatsku ipak čini relativno malim tržištem za gume, manjim i od susjedne Srbije i Slovenije, na razini jednog grada veličine Milana ili Pariza.

Osim guma za osobna, kombi i 4x4 vozila prodaju se još i gume za teretna vozila te specijalizirane gume za poljoprivredna vozila, građevinsku mehanizaciju, posebne strojeve, motocikle, skutere, bicikle i sl. no takvih se guma ukupno u Hrvatskoj proda tek oko 85.000 godišnje plus gume za ostala vozila. Najviše guma na hrvatskom tržištu prodaje korporacija Goodyear prvenstveno zbog, među domaćim kupcima, tradicionalno vrlo popularne Save, a iza njih Michelin te Continental grupacija. Naime, svaka grupacija prodaje više različitih marki guma, piše portal jutarnji.hr/autoklub.

Tako Goodyear grupacija proizvodi gume Goodyear, Sava, Fulda i Dunlop, Michelin grupacija proizvodi Michelin, Kleber, Taurus i BF Goodrich, Continental grupacija proizvodi Continental, Matador i Semperit, a Bridgestone proizvodi Bridgestone i Firestone.

Prema iskustvima domaćih prodavača najviše se traže marke Michelin i Goodyear, uz uvijek popularnu Savu, ali i hrvatski se kupci prilikom odabira povode godišnjim europskim testovima guma gdje zadnjih godina često pobjeđuje Continental. Nažalost, zbog ekonomske situacije u kojoj živimo, hrvatski kupac guma ponajprije gleda da guma bude što jeftinija, da troši što manje goriva i da što duže traje, kažu prodavači.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!