Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
PROMETNE NESREĆE Kriza s koronavirusom potiče na agresivnu i nesavjesnu vožnju?
Pixabay.com/Ilustracija

Statistika

PROMETNE NESREĆE Kriza s koronavirusom potiče na agresivnu i nesavjesnu vožnju?

Da slučajeva nesavjesne vožnje nema mnogo pokazuju i statistički podaci, a iz kojih je vidljivo značajno smanjenje svih pokazatelja u travnju ove godine

Iz mnogih europskih država stižu informacije o velikom broju nesavjesnih vozača koji iskorištavaju pandemiju koronavirusa za utrkivanje, ilegalne 'Street Race' utrke i slične nepodopštine. Na primjer, londonski policijaci zabilježili su 600 posto više prekršaja u kojima su vozači jurili brže od ograničenja brzine. Zanimalo nas je kako je u Hrvatskoj. Portal revijahak.hr poslao je upit MUP-u s ciljem da ustanove kako se naši vozači ponašaju u ovoj krizi.

U travnju ove godine bilo je mnogo manje prometa nego u istom mjesecu prošle godine pa su i pokazatelji mnogo bolji. Tako je broj nesreća s poginulim osobama manji za 31,8%. Broj nesreća s ozlijeđenim osobama manji je za 54,8%, a s materijalnom štetom manji je za 45,5%.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prometnim nesrećama poginulo je 11 osoba manje, što predstavlja smanjenje smrtno stradalih za 42,3%. Također, jasan je i trend smanjenja teško (42,7%) i lakše (60,6%) ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Teže je ozlijeđeno 86, a lakše 327 osoba.

Sljedeće pitanje MUP-u bilo je o ponašanju hrvatskih vozača tijekom ove krize.

– Policija je tijekom 2019. godine intenzivno provodila niz aktivnosti kojima je bio cilj podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa na višu, prihvatljiviju razinu od tadašnje, a te aktivnosti nastavile su se provoditi i u 2020. godini. Ujedno, možemo reći da smo zabilježili pojedinačne slučajeve grubog kršenja prometnih propisa, ali policija, bez obzira na smanjen promet i angažiranost vezanu za epidemiju virusom COVID-19, redovito obavlja nadzor prometa i vozača te utvrđuje prekršitelje prometnih propisa i kažnjava takve nesavjesne vozače. Da takvih slučajeva nema mnogo pokazuju i statistički podaci, a iz kojih je vidljivo značajno smanjenje svih pokazatelja u travnju ove godine, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Evidentan pad broja najtežih prekršaja povezujemo i s provođenjem tih aktivnosti te ranijim provođenjem kampanja s ciljem osvješćivanja građana.

Za kraj, jedno upozorenje

– Unatoč trenutnoj situaciji u svezi epidemije virusom COVID-19 na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda, a povodom čega je policija uputila priopćenje za javnost Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne koje je objavljeno na internetskim stranicama svih policijskih uprava.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!