Evo kako muljaju s rabljenim automobilima

Ekipa Provjerenog provela je vikend na sajmu rabljenih automobila gdje je kamerom snimila niz nepravilnosti i prevara. ”U roku pola sata nabavit ću servisnu knjižicu s podacima kakve želite”, rekao je jedan od prodavača.

Preko oglasnika pronašli su i osobe koje za nekoliko stotina kuna umanjuju kilometražu. Ovi prevaranti prolaze nekažnjeno! Naime, u Hrvatskoj ne postoji zakonska regulativa za namještanje kilometraže kod automobila, već se može svrstati u kazneno djelo prevare, ako se prijavi.

”U našoj državi nisu zakonski definirane sankcije za takvo djelo, a jedan od faktora koji to omogućava jest i nepostojanje jedinstvene baze podataka vozila”, ističe Alan Vojvodić iz HAK-a. Zbog velikog broja prevara kupaca, iz HAK-a redovito šalju upozorenja, ali i savjete.

”U Centru za vozila Hrvatske potrebno je zatražiti potvrdu o vozilu kojeg namjeravate kupiti, koja košta 25 kuna. Uz to, potrebno je u ovlaštenom servisu obaviti dijagnostički pregled vozila”, savjetuje Alan Vojvodić.

Osim gore navedenih savjeta, MUP upućuje građane i da provjere podatke iz servisnih knjižica kod ovlaštenih servisera. Navedeni savjeti vrijede samo za vozila iz Hrvatske. Zasebnu statistiku o prijevarama na kilometraži ne vode, ali ističu kako građani takvu vrstu prevare gotovo uopće ne prijavljuju.

Upravo zbog toga prevarantima je omogućeno da i dalje varaju građane, piše Dnevnik.hr. Stoga, otkrivanje prevara i kažnjavanje prevaranata ovisi isključivo o kupcima: vama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije