Kako prodati rabljeni automobil?

Ako dobijete dobru cijenu prilikom prodaje svog automobila, možete uštedjeti mnogo novca i sačuvati ga eventualno za automobil koji kupujete. Donosimo savjete kako bi vas pripremili da svoj stari automobil prodate po najboljoj cijeni, piše Netmobil.hr.

Prije nego što započnete

Prije nego odlučite gdje ćete prodati svoj stari automobil, odlučite gdje želite kupiti svoj novi automobil jer to može utjecati na to koliko ćete dobar posao sklopiti. Iako privatna prodaja obično donosi najbolje cijene, ako kupujete novi automobil kod ovlaštenog prodavača, bit ćete u mogućnosti da ga nagovorite da plati više za vaš stari automobil (“staro za novo” akcije i sl.).

Pripremite automobil

Koristite profesionalne proizvode za čišćenje kako bi vašem automobilu dali novi sjaj. Također na tržištu možete nabaviti sprejeve koji i plastici (unutarnjoj i vanjskoj) vraćaju sjaj, a slični proizvodi postoje i za gume.

Sredite unutrašnjost automobila. Uklonite sav nered. U tome će vam pomoći usisivač i krpa za brisanje. Rješite se mirisa cigareta, psa i svih drugih mirisa koji vam se mogu pojaviti u atomobilu. Ispraznite prtljažnik. U njemu se treba nalaziti samo najneophodnije. Zamijenite gumene tepihe/otirače novima. To nije velika investicija, a osvježit će unutrašnjost automobila.

Na čišćenje motora parom nemojte se odlučiti jer će kupac odmah pomisliti da nešto nije u redu s njim. Isprskani i nečisti motor mogao bi ga također odvratiti od kupnje. Obrišite motor i promijenite ulje i neka sve bude čisto prije nego dovedete kupca da ga pregleda.

Uz pomoć posebne boje prekrijte ogrebotine i sićušna oštećenja na automobilu koja se pojavljuju u vidu točkica koje nisu vidljive dok ih se ne sakupi veliki broj. One su posebno vidljive na tamnim automobilima. Ipak, nemojte ponovno cijeli automobil bojati, osim ako niste sigurni da ćete taj trošak nadoknaditi boljom prodajom.

Ako je do tehničkog pregleda ostalo samo još nekoliko mjeseci, pričekajte i odvezite automobil na tehnički i zatim pokušajte uvjeriti kupca. Prikupite svu dokumentaciju, od knjižice vozila, dokumentacije o automobilu i certifikata s tehničkog pregleda. Sve što ste prikupili ponesite na uvid kupcu. Cilj je da ga uvjerite da ste se vi dobro brinuli o svom automobilu.

Tekst vašeg oglasa

U tekst vašeg oglasa uključite sve relevantne informacije, ali budite precizni, točni i pošteni. Izbjegavajte klišeje poput “Kupit će ga prvi koji ga vidi” ili “vlasnica je jedna pažjiva gospođa” i slično.

Navedite o kojem je točno modelu riječ, godinu registracije (npr. 2007/V), kilometražu (87.400 kilometara, a ne “87 tisuća”), povijest servisiranja, boju i broj dosadašnjih vlasnika. Također uz opće informacije navedite opremu automobila dodatne informacije kao što su kubikaža, snaga i sl. te cijenu. Priložite po mogućnosti više fotografija i na kraju ostavite podatke za kontakt. Ako možete, izbjegavajte skraćenice kao ABS, A/C, ASR jer ih neki kupci neće razumjeti.


Susret s kupcem

Uvijek je dobro da pokraj sebe imate nekog prijatelja ili člana rodbine, posebice ako i druga strana, odnosno potencijalni kupac ne dolazi sam na razgledavanje vozila. Cijenu svog automobila lako možete braniti usporedbom s vozilima sličnog tipa, godine proizvodnje i prijeđene kilometraže koje ste pronašli u oglasnicima.

Pokušajte potencijalnog kupca uvjeriti u vašem domu i to po danu kako bi mu dali dovoljno vremena da do večeri temeljito ispita automobil. Prije nego ga pustite da vozi vaš automobil u probnoj vožnji, svako provjerite ima li potencijalni kupac vozačku dozvolu.

Ne dopustite da potencijalni kupac vozi vaš automobil bez vas. Kada dođe vrijeme za probnu vožnu, dajte mu ključeve, a vi se smjestite na prednje sjedalo. Neka osobi koja u vožnji bude isprobavala vaš automobil odmah bude jasno da sve kazne poput one za prebrzu vožnju snosi ona. Prije nego nekome date ključeve automobila, zabilježite kontakt i podatke iz njegove vozačke dozvole.

Dopustite kupcu da vozi po različitim cestama i to jednu pristojnu količinu vremena. Ako pokušate skratiti probnu vožnju, kupac bi možda mogao pomisliti da nešto želite sakriti od njega.

Plaćanje

Ne predavajte automobil kupcu prije nego vam bude isplaćena puna cijena. Pripremite dva primjerka pisanog kupoprodajnog ugovora i pobrinite se da na svakom stoji isti datum i da su oba obostrano potpisana. Ako sami sastavljate kupoprodajni ugovor, obvezno u njega uključite ove podatke:

– godina proizvodnje i model
– registracijska oznaka i serijski broj šasije (“VIN” broj)
– godina registracije
– prijeđena kilometraža
– dogovorena cijena i iznos “kapare”
– ime kupca i adresa
– vaše ime i adresa
– napomena da se vozilo “prodaje po viđenju”

Papirologija

Kupoprodajni ugovor ovjerite kod javnog bilježnika. Odjavite vozilo u MUP-u, odnosno u policijskoj upravi u kojoj je automobil registriran (za to će vam trebati knjižica vozila, prometna dozvola, registarske pločice, biljezi u iznosu od 20-tak kuna i osobna iskaznica vlasnika). Ne zaboravite da trebate priložiti i dokaz o promjeni vlasnika.

Automobil će registrirati policijska uprava prema mjestu prebivališta novog vlasnika. Za to će novi vlasnik trebati:

– dokaz o vlasništvu (kupoprodajni ugovor)
– knjižica vozila
– prometna dozvola s upisom odjave
– obrazac za promjenu vlasnika
– polica obveznog osiguranja (na uvid)
– registracijski list (ako je isteklo važenje prometne dozvole)
– potvrdu o plaćanju naknade za ceste (plaća se i dobiva pri tehničkom pregledu)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije