Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
MUP OBJAVIO Evo što će se dogoditi građanima koji na vrijeme ne podignu vozačku
T.K./eMedjimurje.hr

Informacije iz MUP-a

MUP OBJAVIO Evo što će se dogoditi građanima koji na vrijeme ne podignu vozačku

U pogledu vozačkih dozvola oglasio se MUP na svojim službenim stranicama

Vozačku dozvolu izrađenu u redovnom postupku vozaču uručuje policijska uprava, odnosno policijska postaja u kojoj je podnesen zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. U pogledu vozačkih dozvola, njezina izdavanja i čitave birokratske te pravne procedure oglasio se i MUP na svojim službenim stranicama, a vjerojatno zbog sve češćih nedoumica koje su oko propisanih pravila imali vozači.

Potvrda za upravljanje vozilom

Prije svega trebali biste znati da isključivo policijska uprava odnosno postaja građanima izdaje vozačku dozvolu. Tom prilikom vozač će prvo dobiti potvrdu koja vrijedi za upravljanje vozilima u prometu 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, a podnositelj zahtjeva ju je dužan vratiti nadležnom tijelu prilikom uručenja vozačke dozvale.

Rokovi

Nadalje, vozačka dozvola se izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku. U ubrzanom postupku vozačka dozvola izdaje se u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva.

Dostava i izdavanje

Vozačku dozvolu izrađenu u redovnom postupku vozaču uručuje policijska uprava, odnosno policijska postaja u kojoj je podnesen zahtjev. Vozačka dozvola može se dostaviti putem dostavne službe na adresu prebivališta, boravišta, uobičajenog prebivališta ili odobrenog stalnog ili privremenog boravka vozača ako je takav način dostave zatražen prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Vozačku dozvolu izrađenu u ubrzanom postupku vozaču uručuje policijska uprava u kojoj je zahtjev podnesen, odnosno u čijem je sastavu policijska postaja u kojoj je zahtjev podnesen, a vozačku dozvolu izrađenu u žurnom postupku vozaču uručuje Policijska uprava zagrebačka.

Posljedice za nepoštovanje rokova

Ako vozač ne preuzme vozačku dozvolu u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za izradu vozačke dozvole, nadležno tijelo će poništiti vozačku dozvolu.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!