Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Plug-in hibridi zagađuju tri puta više u odnosu na službene brojke!
Pixabay.com/Ilustracija

Nije sve kako se čini...

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Plug-in hibridi zagađuju tri puta više u odnosu na službene brojke!

Plug-in hibridi trebali bi zagađivati manje od klasičnih benzinaca i dizelaša, zar ne?

Logika je sljedeća - za pogon se brinu kombinacija benzinca i elektro motora kao i baterije, a upravo spomenuta kombinacija rasterećuje benzinski motor. Ipak, u praksi su stvari nešto drugačije. Naime, prema novim istraživanjima, hibridi zagađuju puno više nego što službene brojke govore, prenosi Daily Mail.

Koji je razlog? Prije svega, takvi modeli zbog spomenutog elektro motora i baterije nešto su teži od klasičnih benzinaca. Tome treba dodati činjenicu kako većina vlasnika plug-in hibrida svoje modele ne koriste na propisan način. Odnosno, rijetki se odlučuju na samo punjenje kroz utičnicu, pa su im kapaciteti elektro motora često neiskorišteni, odnosno zbog prazne baterije automobil mora koristiti punu snagu klasičnog benzinca, što dovodi do veće potrošnje i zagađenja u odnosu na situaciju u kojoj bi plug-in hibrid svoje putovanje započeo s punom baterijom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, u Velikoj Britaniji su odlučili zabraniti prodaju ne samo benzinskih i dizelskih, već i plug-in hibridnih automobila do 2035. godine, što je izazvalo šok i nevjericu. Naravno, do tada ima još vremena, no ostaje pitanje hoće li to biti izvedivo, odnosno hoće li se moći izgraditi potrebna infrastruktura, piše portal jutarnji.hr/autoklub.

'Vozači plug-in hibrida ne koriste svoje modele na odgovarajući način, te postižu tek jednu trećinu električnog dosega, a pritom troše i do tri puta više od brojki na papiru, čime riskiraju veću emisiju štetnih plinova', rekla je Ewa Kmietowicz, voditeljica tima koji se bavi klimatskim promjenama u Velikoj Britaniji za Telegraph, te nadodala kako će uskoro prosječni električni automobil biti sposoban prijeći preko 240 km s jednim punjenjem čime će se, prema njenim riječima, smanjiti potreba za hibridima. Ostaje za vidjeti je li to uistinu tako i kako će sve to funkcionirati u budućnosti...

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!