Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
POSLJEDICE DUGOTRAJNOG NEKORIŠTENJA VOZILA Što se sve može dogoditi ako vam je automobil dugo parkiran i ne vozite ga?
Pixabay.com/Ilustracija

Savjeti

POSLJEDICE DUGOTRAJNOG NEKORIŠTENJA VOZILA Što se sve može dogoditi ako vam je automobil dugo parkiran i ne vozite ga?

Ostavite li automobil dugo na parkiralištu i ne vozite li ga tjednima, mogli biste imati velikih problema. Mnogi dijelovi vozila, naime, ne podnose dugo stajanje

Akumulator se prazni kad automobil stoji. Ne vozite li automobil tjednima, vjerojatno će se isprazniti, odnosno nećete moći pokrenuti motor. Diskovi na kočnicama će zahrđati i prva kočenja će biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila bit će mnogo slabija i morat će proći neko vrijeme prije nego što se kočnice vrate punoj funkcionalnosti. Ostavljate li automobil da stoji duže vrijeme ne potežite ručnu kočnicu, jer bise pločice i disokovi mogli zaglaviti.

Dugim stajanjem na jednom mjestu gume će se vjerojatno deformirati. Provjerite ih kod servisera, pogotovo ako osjetite vibracije kojih nije bilo prije nego što ste posljednji put vozili. Parkirate li vozilo zimi i puno je soli, ne treba posebno napominjati kakav će utjecaj imati na limene površine automobila. Korozija neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razviti.

Ostavite li automobil u čijem interijeru ima mnogo vlage, velika je vjerojatnost da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko tjedana, osupnuti neugodan miris. Parkirate li u garaži, uvijek ostavite prozore lagano spuštene – tek toliko da zrak ulazi u kabinu.

U rezervoaru bi se mogla stvoriti hrđa zbog kondenzacije. Zbog toga biste, prije dugotrajnog parkiranja, trebali napuniti rezervoar gorivom, savjetuje portal automobili.klik.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!