Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
IZBACILI DIZELAŠE IZ GRADOVA ali su zaboravili na jednu 'sitnicu'
Pixabay.com/Ilustracija

Eko histerija bez plana

IZBACILI DIZELAŠE IZ GRADOVA ali su zaboravili na jednu 'sitnicu'

Belgijski gradovi Bruxelles, Antwerpen i Gent od početka ove godine počeli su primjenjivati novi stroži propis prema kojem je dizelašima sa Euro 3 normom zabranjen ulazak

Time je naravno i zahvaćen velik broj vozila – svi dizelaši proizvedeni između 2001. i 2005. godine, a među njima je i veliki broj – policijskih vozila! Da, policija sada prema službenim propisima ne može ući u gradove s nekim od vozila koja imaju u svom voznom parku.

Policijske snage nemaju dovoljno sredstava da obnove cijelu flotu vozila te se tako usklade s novim standardima o emisiji vozila potrebnim za gradove. Zanimljivo je da su policijski dužnosnici već reagirali i upozorili na vlasti na ovaj problem, a ostaje pitanje kako će se cijela priča razriješiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, kazna za nepoštivanje ovog propisa (u prijevodu, ako sa starim dizelašem uđete u centar grada) iznosi 350 eura. Ipak, kako ne bi bilo početnog 'šoka' među građanima, prvo će se dijeliti upozorenja, a tek od ožujka kreće naplata kazni, piše portal jutarnji.hr/autoklub.

Ostaje pitanje – tko će ih naplaćivati ako policija ne može ući sa svojim dizelašima? Šalu na stranu – jasno je kako će dio flote i dalje zadovoljavati norme, no činjenice je da će pristup dijelu automobila biti ograničen. Jasno, s ovim problemom se susreću i svi građani koji voze spomenute modele Euro 3 norme koji će morati razmisliti o kupnju novijeg automobila ili alternativnom obliku prijevoza.

Glasnogovornica belgijske policije odbila je komentirali o kojem broju njihovih vozila je riječ kada su u pitanju modeli koji ne mogu ući u gradove, no nadodala je kako su napravljeni neki izuzeci za određene automobile koji su jasno označeni za policijsku uporabu, poput onih koji su opremljeni plavim blještavim svjetlom i sirenom.

Ostali modeli – primjerice kombiji koji provjeravaju ispravnost modela, registracije i slično raspoređeni su na svoje dužnosti izvan gradova. Osim toga, vožnja na biciklima je puno zdravija, dodali bi oni kojima je ovakav tijek događaja više bizaran nego smiješan...

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!