Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
JESTE LI ZNALI? Prvi autoradio je koštao kao petina auta
Pixabay.com/Ilustracija

Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI? Prvi autoradio je koštao kao petina auta

Još prije desetak godina autoradio se naplaćivao s popisa opcija, a danas je dio standardne opreme

Autoradio se danas podrazumijeva u automobilu, baš kao što je to ventilacija ili prednji elektropodizači. Ako ga auto nije imao u standardnoj opremi naknadna ugradnja nije bila problem. Tipizirani DIN otvori i dostupnost učinili su glazbu u automobilu najuobičajenijom dodatnom opremom. 

No, u povijesti nije sve išlo tako glatko. Prvi autoradio ponudila je tvrtka Galvin Manufacturing Corporation, i to po cijeni od oko 130 dolara. Tek da znate, u to je vrijeme novi Ford Modela A stajao oko 545 dolara. Da je ta 1930. godina izuzetno bitna u povijesti autoindustrije, ali i potrošačke elektronike bit će vam jasno kada kažemo da se prvi autoradio komercijalizirao pod imenom Motorola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi europski autoradio predstavila je tvrtka Blaupunkt 1932. godine na autosalonu u Berlinu, a stajao je gotovo trećinu cijene automobila. Stoga ne čudi što je proizveden u svega nekoliko stotina primjeraka. 

Masovna popularizacija radija u automobilima kreće 1952. godine kada Blaupunkt predstavlja prvi FM radio. Godinu dana kasnije stiže slavni Becker Mexico, prvi premium autoradio i prvi radio s automatskim traženjem stanica. Već 1959. godine Blaupunkt je proizveo milijunti primjerak.

Kako piše portal index.hr, autoradio je standardno u aute počeo prvi ugrađivati američki Crossley Motors 1933. godine, dok je prvi auto s audiosustavom dimenzijama sličnim današnjem bio Chrysler iz 1956. godine.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!