Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
VOZAČI OPREZ! Stigla je jesen, a s njom i zahtjevniji uvjeti vožnje
Patrik Maček/PIXSELL

Savjeti

VOZAČI OPREZ! Stigla je jesen, a s njom i zahtjevniji uvjeti vožnje

Stigla je jesen, a s njom kiše i maglovita jutra. Povećani je broj prometnih nesreća zbog kiše, posebice u vrijeme kada kiša počinje padati. Razlog je smanjeno prianjanje guma za podlogu zbog skliskog kolnika. S toga apeliramo na vozače da poštuju prometne propise i povećaju pozornost.

Poštujte znakove ograničenja brzine, naročito u zonama škola, izbjegavajte naglo kočenje i naglo zakretanje upravljača, povećajte razmak do vozila ispred, posebno ako se krećete u koloni, računajte da su kolnici skliskiji na dijelovima gdje ima otpalog lišća, najčešće uz rub kolnika, uključite kratka svijetla na vozilima bez obzira na vidljivost, vežite se sigurnosnim pojasom, pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom, vodite računa o pješacima kojima otvoreni kišobrani smanjuju preglednost, pažljivo vozite na mjestima gdje se na kolniku stvaraju lokve, kako ne bi pri prolazu zalijevali pješake i vodite računa o skliskom kolniku zbog nanošenja zemlje s oranica, naročito na lokalnim cestama izvan naselja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Isto tako, pješacima skrećemo pozornost:

- prelazite po obilježenom pješačkom prijelazu ili koristite pješačke pothodnike, te
poštujte značenje svjetla na semaforu
- danju u uvjetima smanjene vidljivosti i noću izbjegavajte kretanje kolnikom
- nosite svjetliju obuću i odjeću, po mogućnosti s fluorescentnim i reflektirajućim detaljima

Vožnja po magli

Vožnja po magli zahtijeva dodatnu pribranost i pozornost jer se preglednost ispred vozila i oko njega, kao i sigurnost vožnje bitno smanjuje.

Stoga savjetujemo vozačima neka uključe svjetla za maglu ili kratka svjetla, smanje brzinu i vožnju prilagode uvjetima vidljivosti, izbjegavaju naglo kočenje, održavaju potreban siguran razmak do vozila ispred, voze što bliže desnom rubu kolnika,
pozorno prate rubnu crtu, rub kolnika ili bankinu, vodeći računa da na cesti mogu biti pješaci ili biciklisti koji se teško opažaju.

Izvor: HAK.hr

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!