Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
OPOMENE UMJESTO KAZNI: Kada prometni policajac može izreći opomenu?
Davor Javorović/PIXSELL

Prometni prekršaji

OPOMENE UMJESTO KAZNI: Kada prometni policajac može izreći opomenu?

Ponukani drastičnim povećanjem novčanih kazni za prometne prekršaje, istražili smo kada policijski službenik smije napisati opomenu i mogu li one zamijeniti i u konačnici smanjiti broj prometnih prekršitelja

Svi smo jednom dobili opomenu umjesto kazne, pa se mnogi od nas pokušavaju i nekoliko puta izvući samo s opomenom skrušeno se kajući pred policijskim službenikom nakon počinjenog prometnog prekršaja. Prije nego se upustite u raspravu s policajcem valja znati kada on smije napisati opomenu jer i za to postoji propisani zakon.

Prema Zakonu o sigurnosti na cestama policajac može dati pismenu ili usmenu opomenu za prekršaj za koji je propisana kazna do 1000 kuna, te je prekršaj lakši, odnosno nisu ugroženi ni oštećeni drugi sudionici u prometu. Uvjet je i da počinitelj nije bio kažnjavan 12 mjeseci zbog sličnih prekršaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, policajac može, ali i ne mora dati opomenu. Ne postoji pravilo prema kojem on to obavezan učiniti. Još jedna bitna odredba iz istog Pravilnika kaže kako se opomena ne može dati vozaču koji poriče da je počinio prekršaj ili zahtijeva prekršajni progon.

Uz opomenu ide i govor službene osobe, objašnjenje težine i ozbiljnosti onoga što ste napravili, a na vama je da ga shvatite ozbiljno. Naime, o opomenama, pisanim i usmenim, se vodi evidencija i nećete se moći tako brzo ponovno na to pozvati, piše portal oryx-asistencija.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!