Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
NOVI NAČIN NAPLATE: Kako će se kontrolirati plaćanje cestarine?
Tomislav Miletić/PIXSELL

Hrvatske autoceste

NOVI NAČIN NAPLATE: Kako će se kontrolirati plaćanje cestarine?

Vlada je konačno odlučila na koji će način naplaćivati korištenje autocesta u Hrvatskoj. Očito je postojeći sustav zastario i nedovoljno efikasan, te jako skup za provođenje

Samo što je predstavljen novi način naplate cestarine na hrvatskim autocestama, o čemu možete opširno pročitati u članku portala automobili.1klik.hr, vozači su odmah počeli nalaziti razne načine kako novi sustav prevariti i kako platiti što manje od predviđenog. Dok se takvi pristupi ne usavrše i vidimo kako funkcioniraju u praksi, objasnit ćemo kako će se novim sustavom naplate kontrolirati naplata cestarina na autocesti.

Kada je u pitanju naplata cestarine na autocesti po novom sustavu, stvar se ovako odvija. Vozač ulazi na autocestu, a svi podaci o registraciji vozila se uzimaju te odlaze u kontrolnu sobu u kojem je osoba zadužena za nadzor. Novi sustav naplate cestarine na autocesti je bez zaustavljanja vozila, a sama naplata cestarine se u novom slučaju izvodi unaprijeđenim ENC uređajem ili očitavanjem broja s registarske tablice na vozilu.

Radi se o novom elektroničkom sustavu DSRC (Dedicated Short-Range Communications) i sustavu automatskog čitača registarskih oznaka ALPR (Automatic number-plate recognition). Dakle kada vozilo uđe na autocestu u kontrolnoj sobi znaju sve podatke o tom vozilu, a pri tom će nadgledati pokušava li besplatno proći autocestom.

Opisani novi sustavi naplate cestarine u jednom satu imaju kapacitet od 3.000 vozila, što je 10 puta više s obzirom na to kako danas s blagajnicima mogu obaviti samo 300 vozila u satu. Uočeni prekršitelji oko naplate cestarine bit će prepoznati odmah, te će biti dojavljeni timovima na izlazima s autoceste koji će naravno u takvom slučaju naplaćivati kazne, piše portal automobili.1klik.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!