Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
OPREZA NIKAD DOSTA Donosimo nekoliko savjeta za motocikliste
Žarko Bašić/PIXSELL/Ilustracija

Nije naodmet ponoviti

OPREZA NIKAD DOSTA Donosimo nekoliko savjeta za motocikliste

Česti problem motociklista je neadekvatna oprema pri kraćim putovanjima, jer što se može dogoditi na duljem putu, može se i dogoditi i idete li samo do dućana. Zato uvijek treba imati na umu opasnosti koje vrebaju na cesti, te važnost opreme koju trebate imati

Stiglo je toplije i ljepše vrijeme, a s njim i više motociklista na prometnice. Prije svega treba upamtiti da su motociklisti najranjiviji u prometu. Nikada ne sjedajte na motocikl bez kacige. Pobrinite se da je zaštitno staklo kacige uvijek čisto i providno. Sredstvo za čišćenje vizira možete pronaći u gotovo svim trgovinama s motociklističkom opremom. Da bi kaciga odradila svoju zadaću, uvijek ju je potrebno pravilno zategnuti. Nadalje, uz zaštitnu kacigu obavezno koristite i drugu zaštitnu opremu – jaknu i hlače s umetnutim štitnicima, rukavice, čizme i bubrežnjak.

Zbog male površine motociklisti su teže uočljivi na cesti, pa je jako važno da sva rasvjetna tijela funkcioniraju bez greške. Uvijek na motoru imajte upaljena svjetla, a nije na odmet nositi i reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući odjevni predmet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na cesti ne ludujte jer cesta nije pista i ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti. Upamtite da niste sami na cesti i da ne možete predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu. Jedan nesavjesni potez može rezultirati kobnim posljedicama, stoga opreza nikad dosta. Motociklisti se moraju kretati sredinom prometne trake kako ne bi bili u mrtvom kutu drugih sudionika prometa. Pretjecajte samo onda kad ste potpuno sigurni da vas je onaj ispred vas uočio i da zna što ste naumili.

Vrlo je bitno da u zavojima ne vozite sredinom prometnice jer motor je u nagibu i vi se tada nalazite u suprotnom traku. Ne vozite slalom između vozila. Za dužih putovanja savjetujemo da svako malo stanete i protegnete noge te povratite energiju koju ste izgubili jer vožnja motora iscrpljuje više od vožnje automobila, savjetuje portal oryx-asistencija.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!