Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
IZBJEGNITE OPASNI toplinski udar u autu
Goran Kovačić/PIXSELL

Poslužite se ovim trikovima

IZBJEGNITE OPASNI toplinski udar u autu

Auto će se na suncu u svega nekoliko minuta ugrijati poput pećnice, stoga je potreban oprez, posebno ako nema klimu

Toplotni udar nije stvar koja se događa krajnje neodgovornima. Mnogi su ponekad ostavili nekoga ili nešto na 'minutu-dvije' u autu računajući da se neće ništa dogoditi. A to sigurno ne bi napravili da su znali kako brzo se zagrijava kabina automobila.

U manje od 10 minuta temperatura u kabini može porasti za 80%, odnosno i za više od 20 stupnjeva Celzija. Nedavno su u Zagrebu izmjerena 74 stupnja u jednom automobilu, a redovito se događa da nakon samo nekoliko minuta stajanja na suncu termometar u kabini pokaže 50 i više stupnjeva Celzija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko trikova za rashlađivanje

O uputama kako brzo rashladiti interijer automobila, ali i važnosti upotrebe sjenila već smo govorili. Evo još nekoliko savjeta. Temperaturu u autu koji je bio parkiran na suncu možete brzo spustiti i do 10 stupnjeva jednostavnim trikom. Spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vozačeva vrata zatvarajte i otvarajte brzim pokretima nekoliko puta. Time će doći do brze izmjene zraka još dok vozilo stoji, savjetuju stručnjaci. Imate li kožna sjedala, svakako ih prekrijte nekim pamučnim materijalom, plahtom ili ručnikom. Ako će auto stajati, prekrijte i volan te prednju armaturu.

Otvoreni prozor ne pomaže

Jedan djelomično otvoren prozor, što često možemo vidjeti kod ostavljenih ljubimaca, nije velika pomoć. Kabina će se vrlo brzo ugrijati na izuzetno opasnu razinu, stoga nikada nikad ne ostavljajte djecu i ljubimce u autu, čak ni na nekoliko minuta. Imajte na umu da se dječje tijelo zagrijava do pet puta brže nego tijelo odrasle osobe.

Poseban oprez potreban je i s namirnicama

Ne ostavljajte hranu u automobilu. Kako piše portal index.hr, najmanje što vam se može dogoditi je rastopljena čokolada i prljavi tapecirung. Realno, ovako topla okolina je pogodna za razvoj bakterija. Gotova hrana, mljeveno meso, mliječni proizvodi i jaja su najosjetljiviji.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5945

Vezani članci

Reci što misliš!