Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
ŠOKANTAN STAV LIJEČNIKA: Nismo mi krivi, droga za silovanje i sinkopa nisu prepreke za sigurnu vožnju
Davor Puklavec/PIXSELL

Vožnja pod utjecajem droge i lijekova

ŠOKANTAN STAV LIJEČNIKA: Nismo mi krivi, droga za silovanje i sinkopa nisu prepreke za sigurnu vožnju

Zakon jasno propisuje što liječnik treba činiti u slučaju kad primijeti da mu pacijent nije za vožnju, no sama provedba zakona je prilično lakrdijaška

Šok i nevjerica… Upravo tako zvuče izjave liječnika nakon što se pokazalo da je vozač iz Čakovca odgovoran za izazivanje teške nesreće na naplatnoj postaji Sveta Helena gdje je brzinom od 150 km/h bez kočenja naletio na tročlanu obitelj, još uvijek ima valjanu vozačku u džepu. I to jer baš nitko iz zdravstvenog sustava nije pronašao za shodno upozoriti policiju na njegovo krajnje upitno zdravstveno stanje, usprkos evidentiranoj ovisnosti o drogi GHB (droga za silovanje) te nedavnom liječenju u psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Reagirali su iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom), tvrdeći da ih se neprimjereno proziva, da bi svaki pojedinac trebao biti odgovoran i znati kad može, a kad ne sjesti za upravljač, da oni nisu policajci koji bi sve to skupa trebali kontrolirati…

Svoj obol cijeloj priči dala je i doktorica Petrana Brenčić iz Psihijatrijske klinike Vrapče, koja je rekla da 'liječnici psihijatri mogu prijaviti svog pacijenta policiji u slučaju da drže kako on nije sposoban upravljati motornim vozilom'. Kao i da će 'liječnik koji policiji prijavi pacijenta jer smatra da ne može upravljati automobilom gotovo sigurno izgubiti njegovo povjerenje, a to znači da će otići iz kruga liječenih'.

Sve skupa gomila je gluposti, jer su liječnici itekako odgovorni za zdravstveno stanje svojih pacijenata, a konkretne upute što trebaju poduzeti u slučaju kad ustanove da im pacijent nije sposoban za vožnju navedene su u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, piše portal jutarnji.hr/autoklub.

I to već godinama. U članku 233., naime, jasno piše da su zdravstvene ustanove dužne izdati uvjerenje i dostaviti ga u roku od osam dana policijskoj upravi ako utvrde da vozač nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Dakle, u zakonu jasno piše ta to moraju napraviti, a ne da, eto, mogu, ako ocijene da time neće ugroziti 'krug povjerenja'.

Kako je riječ o obavezi, a nikako ne o potezu koji ikako ovisi o nečijim etičkim uzusima pokazuju i predviđene novčane kazne – zdravstvena ustanova neprijavljivanjem vozača čije zdravstveno stanje nije dovoljno dobro za vožnju riskira kaznu od 5000 do 15.000 kuna, dok je za nesavjesnog liječnika koji policiji uskrati podatak o nesposobnosti za vožnju svog pacijenta propisana kazna od 1500 do 5000 kuna.

Zakon tako jasno propisuje što liječnik treba činiti u slučaju kad primijeti da mu pacijent nije za vožnju, no sama provedba zakona je prilično lakrdijaška. Dovoljno je znati da se godišnje pokrenu tek jedan ili dva prekršajna postupka prema liječnicima zbog nepoštivanja ove odredbe, a ponekad, kao primjerice u 2016., niti jedan. Pritom niti potencijalna novčana sankcija nikoga neće zabrinuti, posebno ako ima bogatijeg pacijenta koji će ga dostojno nagraditi za šutnju.

Kako bi sve skupe trebalo još jasnije propisati najbolje svjedoči slučaj poduzetnika Tomislava Horvatinčića. Nakon što se u suđenju za pomorsku nesreću počela spominjati danas već legendarna sinkopa, policija je zatražila stručno mišljenje zdravstvene ustanove je li sinkopa opravdan razlog za oduzimanje vozačke.

Odgovoreno im je 'da se svakom slučaju sinkope treba pristupati individualno'. Potom su se obratili njegovom izabranom liječniku, a on je ocijenio da 'ne postoje zdravstveni razlozi za izvanredni liječnički pregled'. U konkretnom slučaju tako je ispalo da liječnik hladno na cestu može poslati i vozača sklonog iznenadnom gubitku svijesti, ako procijeni da ne predstavlja pretjeranu opasnost u prometu.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!