Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
U SLUČAJU KRAĐE vozila znat ćete njegovu točnu poziciju
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

GPS lokatori

U SLUČAJU KRAĐE vozila znat ćete njegovu točnu poziciju

Ugradnjom GPS lokatora možete spriječiti krađu ili barem umanjiti šansu da vam nestane limeni ljubimac jer ćete prilikom krađe biti obaviješteni

Krađa automobila mnogima je noćna mora te vrlo često provjeravaju da li je njihovo vozilo parkirano ispred zgrade. Otkrivamo kako mirnije spavati, a dogodi li se krađa odmah ćete o tome biti obaviješteni, kao i o lokaciji kretanja vašeg vozila.

U Hrvatskoj je u 2018. godini prijavljeno 675 krađa motornih vozila, pri čemu je samo kod 5 kaznenih djela krađe zatečen kradljivac. Pronađeno je 556 ukradenih vozila (64,7%). U odnosu na 2017. godinu, u kojoj je prijavljena 621 krađa vozila, porast krađa je 8,7%. Bilo je i 58 pokušaja krađe motornih vozila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše se kradu Volkswagen vozila, a slično je i u susjednoj BiH u kojoj lopovi najviše kradu Volkswagen Golf i Passat te Škode, BMW i Audije (ukradeno je ukupno 261 vozilo). U Europi se godišnje ukrade oko 1,2 milijuna vozila.

Najviše je ukradenih vozila u Zagrebačkoj policijskoj upravi (303) dok je najmanje na području PU bjelovarsko-bilogorske (ukradena su 2 vozila). Spomenimo i kako se najviše motornih vozila (više od 300) krade tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, dakle u vrijeme godišnjih odmora. Uz krađe, u vozila se i provaljuje – MUP je zabilježio 1260 provala, od čega je kod 12 kaznenih djela krađe zatečen provalnik. Razriješeno je samo 15,2% provala u vozila.

Ugradnjom GPS lokatora možete spriječiti krađu ili barem umanjiti šansu da vam nestane limeni ljubimac jer ćete prilikom krađe biti obaviješteni. GPS lokator se ugrađuje u vozilo na mjesto koje kradljivac teško pronalazi, a čim se dogodi krađa na vaš pametni telefon SMS porukom ili mailom te linkom na web aplikaciju šalju se koordinate kretanja vozila koje su precizne između jedan do deset metara. Lokator koristi satelitsko praćenje te odašilje informacije putem interneta. Dakle, u vozilu koje se nadzire morate imati i aktivnu podatkovnu SIM karticu.

Aplikacije prikupljaju različite podatke koji se naknadno mogu analizirati te istovremeno koristiti i za druge potrebe: nadzor vozila tijekom radnog i izvan radnog vremena, potrošnja goriva, način vožnje (vožnja u visokim okretajima), krađa goriva iz rezervoara, ugašen ili upaljen motor itd. Između najpovoljnijih proizvoda koji se nude na hrvatskom tržištu pronašli smo nekoliko cjenovno prihvatljivih modela, a detalje možete saznati klikom na portal revijahak.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!