Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
NA CESTE STIGLE najmodernije kamere koje snimaju svaki detalj
Nikola Čutuk/PIXSELL

Nadzor prometa

NA CESTE STIGLE najmodernije kamere koje snimaju svaki detalj

Počelo je postavljanje novih 59 kamera za nadzor brzine na 122 lokacije u Hrvatskoj, a riječ je o najmodernijim kamerama takve vrste. Do kraja godine bit će, dakle, postavljeno 122 kućišta po cijeloj Hrvatskoj u kojima će se premještati 59 novih kamera

Riječ je o najmodernijim kamerama takve vrste, kakve se danas koriste i u zemljama zapadne Europe, doznaje portal Podravski.hr od Davora Pilića iz zagrebačke tvrtke Meditronik, koja je dobila posao postavljanja kamera za Ministarstvo unutrašnjih poslova u cijeloj zemlji.

Kamere proizvodi švedsko-nizozemska korporacija Sensys Gatso, a ova generacija uređaja razvijena je prije nešto više od dvije godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U realnom vremenu šalju informacije policiji

Kamere mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji, 20 megapiksela. Automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiji. Aplikacija također automatski povuče podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju, objašnjava Pilić.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje loviti na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se presuđuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne, prenosi portal Index.hr.

Snimaju jesu li vozači i putnici vezani

Usto, fotografije su toliko kvalitetne da se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a u nekim slučajevima to se vidi i za putnike na stražnjim sjedalima. Također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozač u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.

'Cijena samih uređaja je vrlo visoka – samo kamera stoji nekoliko stotina tisuća kuna – ali iskustvo pokazuje da se investicija isplati u samo mjesec do dva mjeseca, ovisno o intenzitetu prometa', kazao je Pilić za Podravski.​hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!