Svjetleće autoceste

Vozači u Nizozemskoj će od sredine sljedeće godine putovati “pametnim” autocestama. Naime, prometnice će svijetliti u mraku, a na njima će biti indikatori koji će prikazivati vremenske uvjete.

”Jednog dana sjedio sam u svom automobilu u Nizozemskoj i fascinirala me je činjenica da se toliko količine novca troše na autoceste, a nitko ne mari za to kako izgledaju i kako se ponašaju”, rekao je dizajner i autor koncepta koji će zaživjeti na nizozemskim autocestama Daan Roosegaarde.

Naime, on je osmislio svjetleći prah koji će zamijeniti klasične oznake na cestama. Puni se pomoću sunčeve svjetlosti, a tijekom noći svijetli više od deset sati, piše portal Wired, a prenosi Netmobil.hr.

Pomoću specijalne boje na prometnicama će se također iscrtati i znakovi poput snježnih pahuljica koje će postati vidljive kada temperatura padne ispod određene razine. Iako slična tehnologija postoji veću dugi niz godina, Roosegaarde i njegov tim unaprijedili su tu tehnologiju.

Njegova ideja već je dobila nekoliko nagrada, a na nizozemskim autocestama počet će se primjenjivati od sredine sljedeće godine, a uz svjetleće oznake na prometnicama postavit će se i rasvjeta koja će se napajati uz pomoć vjetra te će se paliti kako auti prolaze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije