Što je homologacija vozila?

Na vozila zbog njihove važnosti i utjecaja na društvo primjenjuju se brojni propisi, a zajednički im je cilj povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, zaštita okoliša i zdravlja ljudi te ušteda energije.

Homologacija vozila odnosno dijelova, sklopova i uređaja vozila je ispitivanje i utvrđivanje sukladnosti ispitivanih dijelova prema ECE pravilnicima ili EEC/EC direktivama i EU uredbama koje se odnose na ispitivani dio i na određenu kategoriju vozila.

Homologacijsko ispitivanje mogu obavljati samo međunarodno priznati laboratoriji i nakon ispitivanja (ako je dio vozila u skladu sa zahtjevima pravilnika, direktiva ili uredbi prema kojima je ispitivanje obavljeno), proizvođač dijela mora na ispitivani dio trajno postaviti znak kojim se dokazuje da je dio homologacijski ispitan i odobren.

Vozila koja se uvoze u Republiku Hrvatsku odnosno serijski proizvode u Republici Hrvatskoj moraju biti homologacijski provjerena odnosno homologirana prije uvoznog carinjena ili stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj.

Homologaciju vozila provodi Državni zavod za mjeriteljstvo, a pojedine poslove u postupku homologacije odnosno provjere homologacijske podobnosti vozila obavljaju, temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub.

Homologacija vozila odnosno provjera homologacijske podobnosti vozila koja se uvoze, odnosno stavljaju na tržište u Republici Hrvatskoj započela je 15. rujna 1997. godine. Od tog datuma svako vozilo i njegova pripadajuća dokumentacija, prije uvoznog carinjenja podvrgavaju se homologacijskom pregledu.

Provjera homologacijske podobnosti vozila odnosno dijelova, uređaja i sklopova na vozilu je postupak koji se obavlja prije uvoznog carinjenja i kojim se dokazuje da su dijelovi, sklopovi i uređaji vozila ispitani u skladu s onim ECE pravilnicima ili EEC/EC direktivama odnosno EU uredbama koje su na snazi u Republici Hrvatskoj.

Ova provjera ima zadatak spriječiti uvoz sigurnosno i ekološki nepodobnih vozila koja u trenutku uvoza ili stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj ne odgovaraju homologacijskim propisima.

Riječ je prvenstveno o administrativnom postupku tj. uvidom u homologacijsku dokumentaciju i homologacijske oznake na vozilu utvrđuje se da li vozilo udovoljava ili ne odredbama propisa o homologaciji koji su na snazi u Republici Hrvatskoj.

Homologacija vozila provodi se kao homologacija tipa vozila i homologacija pojedinačnog vozila.

Homologacija vozila se može provoditi u jednom stupnju ili u više stupnjeva, kao višestupanjska homologacija.

Homologacija tipa vozila je postupak potvrđivanja sukladnosti tipa vozila s propisima koji se odnose na taj tip (kategoriju) vozila, a provodi se za nova vozila koja uvoze ovlašteni predstavnici proizvođača vozila ili sam proizvođač vozila, odnosno za vozila koja se serijski proizvode u Republici Hrvatskoj.

Postupak vodi Državni zavod za mjeriteljstvo, a pojedine poslove, provjeru dokumentacije, pregled i potrebna ispitivanja vozila uzorka te upis podataka u jedinstvenu bazu homologacijskih podataka o vozilima, temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, obavlja Centar za vozila Hrvatske.

Ako tip vozila zadovoljava propisane uvjete Državni zavod za mjeriteljstvo na temelju izvještaja o zadovoljavanju propisanih uvjeta izdaje podnositelju zahtjeva Potvrdu o sukladnosti tipa vozila.

Posjednik potvrde o sukladnosti tipa vozila, za svako pojedinačno vozilo izdaje Izjavu o sukladnosti vozila kojom se korisniku jamči sukladnost vozila s tipom vozila homologiranim odnosno homologacijski provjerenim u Republici Hrvatskoj.

Izjava o sukladnosti vozila obavezno se prilaže pri tehničkom pregledu prije prve registracije vozila u Republici Hrvatskoj.

Homologacija pojedinačnog vozila je postupak potvrđivanja sukladnosti pojedinačnog vozila s propisima koji se odnose na tip odnosno kategoriju toga vozila, a provodi se za nova i rabljena vozila koja se pojedinačno uvoze, kao i za vozila koja su primjenom carinskih ili drugih propisa oduzeta ili su ustupljena u korist države u slučaju njihovoga stavljanja na tržište ili njihove registracije.

Provedbu postupka, provjeru dokumentacije, pregled i potrebna ispitivanja vozila te upis podataka u jedinstvenu bazu homologacijskih podataka o vozilima, temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, obavlja Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub putem ovlaštenih ispitnih mjesta.

Ako vozilo zadovoljava propisane uvjete, na temelju izvještaja o zadovoljavanju propisanih uvjeta podnositelju zahtjeva u ovlaštenom ispitnom mjestu izdaje se Potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila.

Potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila obavezno se prilaže pri tehničkom pregledu prije prve registracije vozila u Republici Hrvatskoj.

Višestupanjska homologacija je postupak kada u izradi vozila sudjeluje više različitih proizvođača (izrada po fazama) i kada se u svakoj narednoj fazi izrade prihvaća homologacija iz prethodne faze, a prva faza predstavlja izradu osnovnog vozila na kojem je predviđena nadogradnja.

Provedbu postupka, provjeru dokumentacije i ispitivanje vozila te upis podataka u jedinstvenu bazu homologacijskih podataka o vozilima, temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, obavlja Centar za vozila Hrvatske.

Izvor: cvh.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije