Kako pravilno “natovariti” vozilo?

Običan paket mineralne vode, koji inače teži 17 kilograma, u frontalnom sudaru poleti naprijed i dobije težinu veću od pola tone (više od 500 kilograma) te predstavlja pravo ubojito sredstvo.

Zato takvim stvarima nije mjesto u putničkoj kabini, a ništa bezazlenije nije ni odložiti prepunu torbu na stražnju klupu. Jer veće ženske torbe mogu težiti i deset kilograma pa također mogu ozlijediti vozača ili putnika.

U svakodnevnim situacijama to najčešće možemo izbjeći jer automobil nam nije prepun pa torbu, vrećice iz kupnje i ostale potencijalno opasne predmete ne moramo –  i ne bismo smjeli – odlagati u putničkoj kabini, ostavljajući im mogućnost nekontroliranoga kretanja. No što je s duljim putovanjima? Takve su situacije ionako stresne za mnoge vozače jer, osim što se trebaju usredotočiti na vožnju, valja još prije polaska smjestiti sve potrebne stvari u automobil.

Prije svega, razmislite jesu li vam na putovanju baš neophodne sve te stvari koje ste naumili ponijeti. Prekrcanim automobilima uvelike su promijenjena vozna svojstva te je otežano upravljanje vozilom, a time je ugrožena i sigurnost. Većina vozača, nažalost, uopće ne razmišlja o težini stvari koje su nagurane u vozilo pa je teško i pojmiti o kolikom je pretovaru riječ.

Jer, ne zaboravimo da u svakoj prometnoj dozvoli piše koliko je maksimalno opterećenje vozila. Uzmimo za primjer neki prosječan obiteljski automobil kao Renault Megane. On ima najveću dopuštenu nosivost 425 kilograma.

Ako je u automobilu pet putnika prosječne težine 70 kg, ostalo je samo 75 kg za prtljagu. Jedna veća torba, putni hladnjak te još nekoliko prijeko potrebnih sitnica i pretovar je već tu, ali i popunjen prtljažnik. Nakon toga većina vozača krene stvari trpati u putničku kabinu iako bi to trebalo izbjeći pod svaku cijenu, barem kad je riječ o predmetima koji su teži od kilogram ili dva.

Mnogi, naime, ispod stakla stražnjih vrata smještaju vrlo teške predmete koji mogu nanijeti veliku štetu.

U slučaju snažnog zaustavljanja ili sudara ovakve stvari mogu postati pogibeljne. Zamislite samo bocu osvježavajućeg pića od dvije litre kako leti prema prednjem dijelu vozila… Također, punjenje stražnje police znači i smanjenu preglednost za vozača kao i manji komfor putnika na stražnjoj klupi.

Ako prtljažnik nije popunjen, bitno je pravilno razmjestiti predmete, s tim da je najtežima mjesto na dnu. Oni moraju biti i dobro uglavljeni, kako se ne bi pomicali. Sjetite se samo paketa mineralne vode s početka priče.


Najteže je predmete dobro staviti odmah iza naslona stražnjih sjedala jer se tako i manje utječe na težište automobila.

Govorimo li o svakodnevnim putovanjima, pravila su slična. Teže predmete uvijek smjestite što niže te ih ne ostavljajte slobodne. Svakako ih treba učvrstiti, odnosno zaglaviti.

Na polici ispod stražnjeg stakla ne biste smjeli ostavljati ništa teže od odjeće, ništa što lagano poleti. Tako tu nije mjesto ni dječjim igračkama, jer, recimo, metalni autić može u slučaju sudara poletjeti prema glavama putnika.

Stvari nije preporučljivo držati ni na sjedalima. Već ih naglo kočenje može lansirati – u najboljem slučaju na pod. A to velik dio vozača tjera da pogledaju gdje su im stvari te da ih krenu dizati, što je u vožnji opasno. Pri odlaganju raznih predmeta u putničkoj kabini zapitajte se što vam te stvari mogu učiniti u slučaju sudara, ako vam dolete u glavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije