Koje su ovlasti policije u civilu?

Kakva su prava građana ukoliko ih zaustavi policija u civilu i kakve su im ovlasti u tom slučaju?

Zadaća je policijskog službenika da građanima pruža zaštitu njihovih temeljnih prava i sloboda.

Policijski službenik, kao zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, ima posebna ovlaštenja za provođenje policijskih poslova.

Svoj status on dokazuje službenom iskaznicom i značkom koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova.

Jedan dio policijskih službenika svoj posao ne obavljaju u službenoj odori, već u civilnom odijelu.

Za to postoje posebni operativni razlozi, jer nošenje vidljivih oznaka policije ponekada može ugroziti cilj zbog kojega je određena službena radnja poduzeta.

Policijske ovlasti su propisane Zakonom o policiji i predstavljaju radnje koje policijski službenik poduzima radi obavljanja policijskih poslova.

Pojedine radnje policijski službenik poduzima sam kad mu to Zakon dopušta, dok druge radnje provodi na način da od građanina zahtijeva da nešto poduzme ili ne poduzme.

Poduzimanje određen radnje (ovlasti) ne ovisi o volji policijskog službenika, već od konkretnih okolnosti koje, ako se dogode, određuju vrstu ovlasti koju policijski službenik mora primijeniti kao i vrijeme kad je mora primijeniti.

Ukoliko je policijski službenik pristupio građaninu s namjerom poduzimanja određene službene radnje (provjere identitete ili neke druge radnje) on se mora građaninu predstaviti i legitimirati službenom značkom i iskaznicom.

Iznimno, ako bi ovakvo predstavljanje policijskog službenika moglo ugroziti postizanje cilja službene radnje, policijski službenik će na svoje svojstvo upozoriti riječju “POLICIJA!”.

Kasnije, nakon prestanka tih razloga, policijski službenik će se predstaviti na opisani način.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije