Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Glavna izreka je: 'Nemam, al' daj mi tri dana da nabavim'
Auto start

Kupnja na Hreliću

Glavna izreka je: 'Nemam, al' daj mi tri dana da nabavim'

Na popularnome Hreliću nema čega nema pa i hrpetine automobilskih dijelova, od 'igle do lokomotive': Svega ima po povoljnim cijenama, novoga ili rabljenog iz podruma izvučenog ili otetog s parkirališta, nije bitno, važno je da je jeftino

Odlučih se u nedjelju uputiti na Jakuševec i obići hrvatski buvljak koji srijedom, subotom, a osobito nedjeljom tisuće ljudi pohode i ondje traže, kupuju ili prodaju sve što ikada ikome može zatrebati. Revni trgovci, koji su dnevnu kartu platili 120 kuna, dobili su svoje mjesto na 'šodranome' parkiralištu i priručnim 'štandovskim' betonskim pločama na poprilično blatnjavu tlu.

Nude baš sve, sve ikada, zauvijek i vazda upotrebljivo. Ima tu zaista i igli, a nitko se ne bi začudio da se na tržnoj ledini sajma pojavi i pokoja lokomotiva. Ipak, ono što je zaokupilo moju pažnju bili su automobilski dijelovi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Svega ima, brate – rekao mi je jedan tamnoputi trgovac iz zagrebačke Dubrave.

– Ono čeg’ nema nabavimo u roku tri dana. Ekspresna usluga, brže dobiješ nego kad naručiš u dućanu. Vidimo se u srijedu!

Ratkape, metlice brisača, alufelge, gume i Mercedesove zvijezde samo su mali dio bogate hrelićke ponude. Ima tu i 'getriba' s pet i šest brzina pa i cijelih motora nekih automobila. 

– Što radi, a što se hladi sami Bog znade – reče mi sugovornik.

Garancija je samo 'na riječ', a ni sami prodavači ponekad ne znaju što prodaju. Možda je to mačak u vreći, možda vreća, a možda i samo mačak. Tko zna, bitno je da se trguje.

Raspareni poklopci kotača, kao i automobilsko znakovlje koje je krasilo poklopce motora i prtljažnika nekog automobila uglavnom je s njih 'dobilo nogu'. Za deset kuna moguće je kupiti neparnu ratkapu ili Mercedesovu zvijezdu koju je netom netko ukrao s nekoga limenog ljubimca. Ti će dijelovi naći novoga 'gazdu' koji je doživio nečiju tužnu sudbinu, a istu će doživjeti i oni koji kupuju, samo je pitanje vremena ili sreće, piše portal autostart.24sata.hr.

I tako, sve se vrti u 'začaranome krugu', jer ako baš niste lopova uhvatili na djelu i prebili bejzbol-palicom ili jednostavno imali sreće, bez svoje ćete relikvije na pustome parkingu ostati u sekundi. I onda vam ne preostaje drugo nego se zaputiti na buvljak i nadoknaditi gubitak. I to za nekoliko kuna.

– Ima tu i skupljih stvari, a nije baš sve nekome otuđeno – rekao nam je Dževad, dubravački poduzetnik, kako se predstavlja u duhu biznismena.

 – Mi smo pošteni trgovci i pošteno prodajemo, samo kod nas nema fiskalnih računa i PDV-a. Sve se odvija na poštenje i povjerenje, iako i to ponekad 'zaškripi'. Bitno je da su svi zadovoljni, oni koji prodaju i oni koji kupuju, jer ono što u dućanu stoji 200 ovdje se prodaje za 50 kuna. Ušteda je zagarantirana.

Naravno, nije tako s kvalitetom, jer poneki su dijelovi koje ovdje možete kupiti jednostavno 'šund' ili, kako bismo rekli – smeće s obližnjeg odlagališta. Ipak, nađe se tu i pokoja vrlo kvalitetna sitnica, no kada nešto i vrijedi to i košta posvuda na svijetu pa i ovdje. Za DOT guma ovdje se ne pita, kao ni za njihovo porijeklo, a isto je s motornim uljem, pogonskim remenjem, antifrizom... 

– Sve je to iz istoga bunara, rekao nam je Džeki Đi, kako od milja zovu poduzetnika iz zagrebačke Dubrave. On ima Mercedesova Sprintera iz ‘97., koji nakrca raznim autodijelovima pa pravac na Jakuševec. I tako svake srijede, subote, nedjelje... Ponekad se uputi i na neki drugi buvljak, u Sesvetama ili ode do Karlovca. Sve u maniri revnoga trgovca koji zarađenim novcem prehranjuje brojnu obitelj. Ne žali se i kaže da posao cvjeta, unatoč ekonomskoj krizi i neimaštini 'na ovim prostorima'.

 – Kod mene kupuju uglavnom 'oni koji nemaju', a zaleti se i pokoji tajkun – rekao mi je simpatični Džeki.

– Bitno je da nema čega nema, a nabaviti možemo baš sve. Zato, navali narode dok još ima, majke mi, sve je ispravno i k’o novo, a i cijena je prava sitnica. Pa ne bih ja vas nikada zaje...! Uostalom, tu sam svake nedjelje pa dođite i stavite mi... soli na rep – uz smijeh je rekao poduzetni Dževad.    

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!