Što ranije na plažu i parkirajte u hladu

Stigli ste na dugo očekivani odmor na našu obalu, ali se ipak morate voziti automobilom do plaže. Gradske plaže mnogima nisu dovoljan izazov i zbog toga mnogi odlaze izvan grada, na plaže okružene čišćim morem i ugodnijim ambijentom.

Zbog toga je najbolje rješenje – u auto i na put. Mnogi podcjenjuju to putovanje, iako se u pravilu radi o desetak ili nešto više kilometara. Nedovoljno se pripreme, previše opuste, podcijene moguće zamke i probleme. Kako vam kupanje ne bi presjelo, proučite sljedeće savjete.

Važno je što ranije otići na plažu, najbolje je u vrijeme kad u normalnim okolnostima idete na posao. Time višestruko dobivate. Idete dok nije vruće, kad ima manje prometa na cesti te kad je lakše izabrati dobro parkiralište i mjesto na plaži. No kako biste to uspjeli, važno se pripremiti navečer, na miru.

To se odnosi na sve bitno, od hrane i pića, do pribora i odjeće za plažu. Ako je gorivo na rezervi, ne čekajte jutro, jer na punjenje možete izgubiti pola sata i taman zaglaviti u gužvi.

Ako su gume nedovoljno napuhane, ni to ne ostavljajte za jutro. U više navrata smo pisali o zabludi s tlakom guma, jer mnogi misle da ljeti treba biti niži. On i ljeti treba biti na propisnoj razini, kao i zimi.

Rani odlazak na plažu dobar je motiv da ne vozite brzo. Na cestama uz more mnogo je ljudi i djece, većina ih se opusti i nemarno prelazi preko ceste.

Zbog toga treba biti dvostruko oprezan, ne pretjecati i ne pretjerivati s brzinom. U desetak kilometara vožnje razlika između umjerene i sulude vožnje mjeri se u minutama te je zbog toga doista neodgovorno riskirati u prometu.

Kad dođete na odredište, važno je izabrati dobro parkirno mjesto. Izbjegavajte parkiranje uz glavnu prometnicu, jer se time povećava rizik oštećenja, ali nisu preporučljiva ni potpuno osamljena mjesta (zbog rizika krađe).

Ako parkirate na velikoj kosini, dobro osigurajte automobil. Nije potrebno podmetati kamenje pod kotače (što je mnogima još opsesija), jasno, ako je automobil ispravan. Dovoljno je ubaciti u prvo stupanj, dobro potegnuti ručnu kočnicu i kotače okrenuti prema prvoj prepreci.

Ne trebate pokrivati gume, jer su zaštićene od UV zračenja. Treba voditi računa da ste parkirali na mjestu gdje je parkiranje dozvoljeno. Već ceduljica kazne za pogrešno parkiranje pokvarit će vam raspoloženje, a pogotovo ako vam automobil odnese pauk.

Tek kad ste automobil smjestili na sigurno, možete bezbrižno na kupanje. No tada ste tek na pola puta. Opasnosti vrebaju i na povratku. Nakon kupanja važno je smireno i bez žurbe sigurno stići kući, piše Slobodna Dalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije